Szerző: Bizó Dániel

2010. május 12. 17:52

Itt a Samsung mobil fejlesztői környezete, a Bada SDK

Bejelentette a Bada fejlesztői készlet bétáját a Samsung, ahogyan közeledik az első badás készülék megjelenése. A cég állítja, a mobil alkalmazások fejlesztésének a rivális környezeteknél sokkal egyszerűbb és gyorsabb módját kínálja, és támogatja a Flasht és a push üzeneteket is.

Annak, aki nem ismerné, a Bada (jelentése koreaiul óceán) egy teljes szoftverréteget definiál, és a készülék hardverének és operációs rendszerének minden szolgáltatását el lehet érni rajta keresztül. A jelenlegi verzió a Samsung saját fejlesztésű operációs rendszerén fut, de az architektúrát úgy alkotta meg a cég, hogy az operációs rendszer rétegét cserélni lehet, így a jövőben várható linuxos változat is, így akár a Samsung androidos modelljeire is ki lehet terjeszteni, és a Bada alkalmazások könnyedén multiplatformossá válhatnak.

A Bada SDK fejlesztői környezte az Eclipse CDT-re épül, és elsősorban C++ nyelven történő fejlesztést támogat. Az SDK-hoz tartozik még szimulátor és egy grafikus felületépítő érintőképernyőhöz, valamint példaalkalmazások és gyakorló feladatok is. A Bada láthatóan rengeteg támogatást igyekszik adni a fejlesztőknek ahhoz, hogy figyelmüket az ötletük magvának megvalósítására fordíthassák, és minél kevesebbet kelljen olyan kódok megírásával tölteni, melyekben nincs hozzáadott érték.

\"\"

Ehhez a Bada igyekszik teljesen átfogó API-t biztosítani, amely minden részletre kiterjedően  sztenderdizált hívásokat biztosít a fejlesztők számára. Ez azt jelenti, hogy a kötelező körökön túlmenően a Bada például  lehetőséget kínál alkalmazáson belüli szöveges üzenetek kezelésére a felhasználók közt, valamint ehhez kapcsolódóan az alkalmazásoknak lehetőségük van saját kapcsolati hálózat létrehozására, amit a Samsung szerverei kezelnek, valamint egységes módon lehet kapcsolódni a népszerű közösségi szolgáltatásokra, mint a Facebook vagy a Twitter, vagyis nem kell mindegyiket egyesével implementálni.

Ugyanúgy eszközöket ad a tartalomkezeléshez is a Bada, beleértve a feltöltést, életcikluskezelést, keresést, valamint kész keretrendszert kínál a fizetős online tranzakciókhoz is, így például online boltfelület vagy játékon belüli vásárlások kezeléséhez. A fejlett natív multimédiás kodektámogatás mellett a Bada lehetővé teszi, hogy Flasht vagy Webkit böngészőt futtassunk az alkalmazáson belül, valamint a navigációs funkcionalitáshoz meghívható szolgáltatásként kínál helymeghatározással összekötött térképrenderelést és vezérlést a deCartától.

Nagy lehetőség

Miközben nagy a felhajtás az Apple iPhone és a Google Android platformjai körül, hiszen ezeken keresztül felhasználók tízmillióit lehet elérni, addig az érintőképernyős mobilok messze legnagyobb szállítója valójában a Samsung, tavaly 40 millió, az idei első három hónapban pedig 17 millió ilyen készüléket adott el, ez alapján pedig idén már 70-80 milliós eladással lehet kalkulálni. A Bada integrálásával a Samsung a jövőben villámgyorsan hatalmas jelenlétet építhet ki a mobil alkalmazásplatformok terén, aminek megtámogatásához hatalmas marketingerővel is rendelkezik.

További előnye, hogy szemben a rivális gyártókkal, mint a Nokia, az Apple vagy a Motorola, Európában és az Egyesült Államokban is erős jelenléttel bír, piaci részesedése átlagosan 25 százalék feletti, és folyamatosan teret nyer. Idén várhatóan 270 millió fogyasztó vásárol Samsung mobiltelefont. A Samsung idén 75 országra kívánja kiterjeszteni az alkalmazás-piactere, a Samsung Apps lefedettségét. A vállalat első Bada-támogató készüléke a Wave, amely 800x480 pixeles AMOLED kijelzővel, nagyteljesítményű ARM processzorral, kamerával,  GPS-szel, HSPA és 802.11n csatlakozással, és valamikor nyáron kerül piacra.

Az SDK egy ingyenes regisztrációt követően beszerezhető a developer.bada.com oldalról, a Bada képességeiről pedig ez a prezentáció szolgáltat több információt.

Bada fejlesztői konferencia Május 28-án

Hazai alkalmazásfejlesztőket vár a Samsung Bada

Magyar alkalmazásfejlesztők számára szervez konferenciát a Samsung május 28-án, a saját mobilplatformja, a bada bevezetése kapcsán. A Samsung Fejlesztői Nap (Developer Day) keretében a hazai szakemberek megismerkedhetnek a bada rendszerrel, a fejlesztői csomaggal és az ezekben rejlő lehetőségekkel.  

Az első bada-alapú készülék, a Samsung Wave Magyarországon idén nyáron kerül piacra, aminek köszönhetően a hazai felhasználók számára is elérhetővé válik az online alkalmazásbolt.
A Samsung számít a hazai alkalmazásfejlesztőkre is. A 2010. május 28-án megrendezésre kerülő Samsung Fejlesztői Nap (DeveloperDay) keretében a hazai szakemberek megismerkedhetnek a bada rendszerrel, a fejlesztői csomaggal és az ezekben rejlő lehetőségekkel.  

A Samsung Fejlesztői Nap világméretű rendezvény, az összes olyan országban megrendezésre kerül, ahol piacra lép az első bada rendszerű készülék, a Wave. Az első Fejlesztői Napnak a Samsung hazája, Korea adott otthont. A március 16-i konferencia egy sorozat beharangozójának is tekinthető, azóta a rendezvény világ számos pontján megrendezésre került.
A hazai Samsung Fejlesztői Napon a részvétel ingyenes, a regisztráció a Mobilarena oldalán keresztül történik. A szakmai konferencián a Samsung olyan fejlesztőkre is számít, akik jártasak az egyéb platformokon történő programozásban. A Fejlesztői Nap kapcsán a Samsung koreai szakemberei is tartanak előadásokat, a program 14 órakor kezdődik a Corvin Kristály Torony legfelső emeletén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról