:

Szerző: Koi Tamás

2010. május 11. 10:39

Kevesebb illegális szoftvert használtunk tavaly

Az IDC és a BSA közösen készített tanulmánya szerint tavaly 41 százalékra csökkent Magyarországon az illegálisan használt szoftverek aránya, világszinten azonban romlott a statisztika.

A száznál is több országra kiterjedő tanulmány megállapításai szerint Magyarországon a személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya 2009-ben 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41 százalékot tesz ki. Ezeknek az illegális szoftvereknek a becsült kereskedelmi értéke mintegy 113 millió dollár - áll a szervezetek által kiadott közleményben.

Bár a tanulmány szerint az illegális PC-s szoftverek aránya 54 országban csökkent, és mindössze 19 országban emelkedett. Ennek ellenére az illegálisan használt szoftverek globális aránya 41-ről 43 százalékra nőtt, nagyrészt az olyan gyorsan növekvő, nagyarányú illegális szoftverhasználatot felmutató piacok miatt, mint Kína, India és Brazília, melyek növelték részesedésüket a teljes szoftverpiacon belül - hívja fel a figyelmet a BSA.

\"Miközben a tanulmányban jelzett magyarországi 1 százalékpontos csökkenés biztatónak tűnik, nem szabad arról megfeledkezni, hogy változatlanul létfontosságúak a szoftverlopások visszaszorítására irányuló erőfeszítések. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 10 szoftverből 4 nem jogtiszta módon kerül a számítógépekre\" – jelentette ki Dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának elnöke.

\"Az utóbbi húsz év legnagyobb nemzetközi gazdasági recessziójának remélhetőleg a végéhez közeledve a BSA továbbra is igyekszik tájékoztatni a kormányzatokat, a vállalatokat és a fogyasztókat a szoftverek illegális másolásának, terjesztésének és használatának kockázatairól és tudatosítani mindenkiben, hogy az illegális szoftverhasználat a gazdaság élet számos szereplőjének és az államnak okoz súlyos károkat\" – mondta a BSA magyarországi elnöke.

A BSA és az IDC 2009-es statisztikái szerint a vizsgált országok közül az illegális szoftverek aránya továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Luxemburgban a legalacsonyabb (20, illetve 21-21 százalék), és Grúziában, Zimbabwéban és Moldovában a legmagasabb (mindegyik országban meghaladja a 90 százalékot).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.