Szerző: Bizó Dániel

2010. május 10. 11:34

Opteron klaszter az SGI kínálatában

Az SGI bejelentette fürtözött szuperszámítógépes rendszerének következő generációját, amely elsősorban az összeköttetési sávszélességben mutat előrelépést, valamint az AMD számára áttörést jelent, hogy megjelentek az Opteronnal szerelt gépek is a kínálatban.

Az Altix ICE 8400 generáció megduplázza az elérhető maximális Infiniband sávszélességet, a korábbi két switch helyett immár négy 40 Gbps portsebességű switch kaphat helyet egy blade keretben (8400EX változat), és a kereten belüli Infiniband linkeket integráló blade backplane is duplázódott a nagyobb belső sávszélesség elérésében. A specifikációs lista szerint egy blade szerver kettő 40 Gbps Infiniband adaptert támogathat, de a bejelentésben az SGI közölte, hogy van lehetőség három adapteres konfigurációra is, amikor 15 GB/s elméleti csúcssávszélesség állhat rendelkezésre egyetlen szerver számára.

Az SGI célja ezzel kétségtelenül az volt, hogy jobban támogassa a nagyobb, megosztott adatokon párhuzamosan dolgozó klaszterek skálázódását, miközben a kisebb fürtök teljesítménye jobban közelíti az osztottmemóriás SMP-gépekét - ezzel egyébként részben saját, azonos méretnél sokkal drágább UltraViolet gépeinek állít erősebb versenyt. A vállalat állítja, hogy a backplane designja és a masszív Infiniband architektúra más gyártók Infiniband megoldásainak tipikusan háromszorosát kínálja sávszélességben az egyes blade szerverek szintjén. Az árérzékenyebb vevők maradhatnak a szimpla backplane és egyportos blade konfiguráció mellett.

Az SGI szerint 65 536 blade szerverig skálázódhat egy Altix ICE 8400 klaszter, vagyis 131 072 foglalatig, ami akár 1 572 864 (igen, több mint másfél millió) processzormagot és 8192 TB  memóriakapacitást (5,33 GB/mag) is jelenthet  (teljes kiépítettségben, a fürtözési topológia pedig lehet többféle, hiperkocka, vastag fa, vagy teljesen összekapcsolódó, mind-mind, amely nagyobb klasztereknél kétségtelenül erősen particionált kell hogy legyen. Az SGI Red Hat vagy Novell SUSE Linuxot kínál operációs rendszerül.

\"\"A másik jelentős újdonság, hogy az Intel-alapú szerverek mellett megjelentek végre az AMD Opteront használók is, amit egyszerűen azok extrém magszáma magyaráz. A fenti magszámot a 12 magos Opteron 6100 (Magny-Cours) processzorokkal lehet elérni, amelyek számos számításintenzív kódban mintegy 30-50 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthatnak a hatmagos Xeon 5600 (Westmere-EP) sorozatnál - ez azonban erősen kódfüggő, egyes esetekben ez az előny elolvad, máshol pedig jóval több.

Az Altix ICE Opteron-blade gépek ráadásul negyedével nagyobb memóriasávszélességet és -kapacitást tudnak felmutatni. Az SGI az ICE családban nem támogatja a nyolcmagos Nehalem-EX blade-eket, így a nagyobb processzrszámot és memóriakapacitást csak opteronos blade-ekkel lehet elérni. A vásárlók összesen háromféle Xeon, és kétféle Opteron blade közül választhatnak, utóbbiak a harmadik negyedévben válnak elérhetővé.

Az SGI-nek megvan az első Altix ICE 8400 ügyfele is, a NASA személyében, amely az Ames Kutatási Központban található Pleiades szuperszámítógépes installációját bővítette 32 szekrénnyel , vagyis 2048 darab blade szerverrel, egyenként kettő hatmagos Xeon 5600 sorozatú processzorral. Így 24 576 processzormaggal lett gazdagabb a rendszer, ami nagyjából 300 teraflops extra számítási kapacitást jelenthet, a teljes rendszer teljesítménye pedig megközelíti az 1 petaflopsot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról