Szerző: Bizó Dániel

2010. május 7. 15:11

Verbatim: nyugalom, mi fogunk kislemezt gyártani

A Verbatim szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy nem szűnnek meg teljesen a 3,5 hüvelykes floppy lemezek, és a Sony kiszállása ellenére a japán cég továbbra is folytatja azok gyártását és forgalmazását.

A Sony április végén közölte, hogy jövőre végleg felhagy a kislemezek gyártásával és forgalmazásával, mivel olyannyira beszűkült a termék piaca, és már jelenleg is csak Japánban árulja. A Sony 1981-ben dobta piacra az IBM által kigondolt hajlékony mágneses tárolók akkor kicsinek és nagy kapacitásúnak számító változatát, amely minden korábbinál nagyobb adatsűrűséget mutatott fel, miközben a merev tok és védőlemez megbízhatóbbá is tette a 5,25 hüvelykeseknél. A 80-as évek végére a 3,5\" lemezek egyeduralkodóak lettek a piacon, végleg kiszorítva a nagyobb méretű, kisebb kapacitású és sérülékenyebb 5,25\" floppykat.

A kapacitásigények rohamos növekedésével a két nagyságrendnyi ugrást képviselő és megbízhatóbb CD, a Sony másik sikeres adathordozó formátuma kiszorította a piacról. Tavaly a Sony már csak 8 millió 3,5\" floppylemezt adott el, ezek összesített kapacitása mintegy 11 terabájt, ennyi adat tárolására ma már 5-6 asztali merevlemez képes. A Sony a 3,5\" formátum megálmodójaként az utolsó cégek egyike, amely a mai napig gyárt és értékesít floppykat, de csak az egyikük, így a Sony kivonulásával nem maradnak utánpótlás nélkül azok, akik továbbra is használni szeretnék ezt az informatikai őskövületet - tipikusan az állami adminisztrációban, mint például az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál.

A Mitsubishi csoporthoz tartozó Verbatim kijelentette, hogy továbbra is gyárt és forgalmaz kislemezeket, amelyek iránt továbbra is jelentős igény mutatkozik a cég szerint. A vállalat közleménye állítja, Európában tavaly mintegy 50 millió kislemezt értékesítettek, többnyire Kelet-Európában és a FÁK országaiban, mivel sokszor ez a legolcsóbb megoldás - egy lemez még mindig csak 40-100 forint között mozog. A cég ugyanakkor nem közölte, hogy meddig tervez még szállítani, ez valószínűleg a kereslet alakulásának függvénye, de úgy tűnik, néhány évet még biztosan megél a technológia. A Verbatim mellett a TDK, a Maxell és a Fujifilm is forgalmaz még kislemezeket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról