Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 4. 09:48

Bárkiből lehet mobilos alkalmazásfejlesztő a Nokiánál

A Nokia kiadta a Qt alkalmazásfejlesztői keretrendszer bétáját, illetve bemutatta az Ovi App Wizardot, amivel bárki tud egy egyszerű widgetet készíteni a Nokia okostelefonjaira.

A Nokia a múlt héten az első Symbian 3 operációs rendszert futtató okostelefon, az N8 mellett bemutatta a Qt keresztplatformos alkalmazásfejlesztői és interfészfejlesztői készlet 4.6 béta változatát is. A Qt segítségével a Nokia Symbian (3.1-től 5.0-ig), Maemo és MeeGo platformjaira egyaránt lehet szoftvereket fejleszteni.

Fejlesztés Symbianra, Maemóra, MeeGóra

A Qt SDK legfontosabb része a Qt Creator keresztplatformos fejlesztési környezet kódszerkesztővel, integrált GUI-tervezővel és debuggerrel. Ebből érhető el a szimulátor is, amellyel számos különféle Nokia készüléken (Symbian, Maemo) tesztelhető az elkészült alkalmazás. A szimulátor lehetőséget nyújt a fejlesztők számára, hogy kipróbálják alkalmazásaik viselkedését \"váratlan\" helyzetekben is, például ha megszűnik a térerő vagy a mobil akkumulátora lemerül.

Az SDK számtalan hasznos segédeszközt tartalmaz a szoftverfejlesztéshez, beleértve különféle példakódokat, segédleteket, szimulátorokat. A Qt osztálykönyvtárban megtalálhatók GUI kontrollok, WebKit-integráció, hálózatkezelési modul és adatbázis-keretrendszer is. A hatékony munkát számos API segíti a Qt Mobility Package révén, amelyek a telefonok gyakran használt funkcióit teszik elérhetővé, például a helymeghatározást vagy a médialejátszást. Jelenleg 10 különféle API érhető el, de a számuk a jövőben valószínűleg bővülni fog.

\"\"

A Qt SDK Windows és Linux operációs rendszeren futtatható, a Mac OS X verziót későbbre ígéri a Nokia. A fejlesztési keretrendszer elérhető a Forum Nokia weboldalán. A béta tartalmaz néhány megkötést, a linuxos változatból például csak Maemóra lehet fordítani és a Symbian Smart Installer sem támogatott még. A végleges verziót a harmadik negyedévre ígéri a Nokia. A Qt SDK-tól bővebben a Nokia oldalán lehet olvasni.

A Qt eredetileg a norvég Trolltech fejlesztése, amelyet 2008-ban vásárolt fel a Nokia. Bár a finn mobilgyártó elsősorban a mobilos alkalmazásfejlesztésben rejlő lehetőségeket igyekszik előtérbe helyezni, a nyílt forrású Qt továbbra is használható asztali szoftverek fejlesztésére is, ennek segítségével készült többek között a VLC médialejátszó, az Opera böngésző, a Skype és a Google Earth is. A fejlesztési környezettel Windowsra, Linuxra, Mac OS X-re, Windows Mobile-ra, de akár OpenSolarisra vagy Androidra is lehet dolgozni.

Widget négy kattintással

Aki nincs birtokában a Qt használatához szükséges programozói, fejlesztői ismereteknek, annak sem kell csüggednie, a Nokia számára is megadja az alkalmazásfejlesztés lehetőségét, vagy inkább illúzióját. Az Ovi App Wizard segítségével bármilyen RSS-feedből létrehozható mobilos alkalmazás, elég egy (vagy több) URL-t megadni, felvenni egy ikont és egy logót, testre szabni a színsémákat és egy gombnyomás után az alkalmazás megjelenik az Ovi Store-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról