Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 28. 16:04

Iomega iConnect: olcsó hálózati mindenes

Fura szerzet az Iomega iConnect: a három egymásra rakott CD-toknál kicsit nagyobb szürke doboz egy otthoni hálózati adattároló képességeit nyújtja, de adattárolásra önmagában nem képes.

Egyre több háztartásban van több számítógép vagy hálózatra csatlakozó szórakoztató eszköz, kézenfekvő igény, hogy legyen egy otthoni szerver is, amelyen tárolhatók a közösen használt állományok, elvégezhető rá a biztonsági mentés, működjön médiaszerverként és lehetőség szerint letölteni is tudjon az internetről. Számos, kimondottan otthoni felhasználásra szánt hálózati adattárolót lehet kapni, amelyek megfelelnek eme kritériumoknak, de valószínűleg csak egy van, amelyikben nincs saját háttértár, az Iomega iConnect.

USB a hálózaton

Ez főleg annak fényében furcsa, hogy az Iomega az adattárolási piac királyának, az EMC-nek az otthoni megoldásokat kínáló részlege, amely egy 2008 áprilisi felvásárlás során tagozódott be a leginkább vállalati adattárolóiról ismert cégbe. Az iConnect fejlesztői úgy okoskodhattak, hogy egy modern, több PC-vel rendelkező háztartásban biztosan van egy-két USB-s merevlemez, miért ne kapcsoljuk ezeket a hálózatba? Így az iConnect egyszerű és olcsó lehet, nem szükséges bele merevlemezt építeni, elég rá néhány USB-csatlakozó. A felhasználók pedig tetszés szerinti USB-s hátértárat használhatnak, sem méret, sem kapacitás terén nincs megkötve a kezük, egy 64 megabájtos pendrive-ot ugyanúgy használhatunk hálózati meghajtóként mint egy 2 terabájtos merevlemezt.

\"\"

Az Iomega iConnect nem a formatervével akar hódítani, ez első látásra világos mindenki számára, aki ránéz. Persze szó sincs arról, hogy csúnya lenne, de a legömbölyített sötétszürke műanyag ház aligha nyer majd design-díjakat és senki sem akarja csak azért megvenni, mert szép. Maga az eszköz teljesen egyszerű, az előlapon három, hátul egy USB 2.0 csatlakozóval rendelkezik, emellett a tápkábelnek és egy Ethernet-kábelnek alakítottak ki aljzatot rajta. Az előlapon van még egy kék LED, amely a bekapcsolt állapotot mutatja, valamint egy gomb, amivel a gyorsmásolást lehet elindítani.

Az USB-portok elhelyezését szerencsésebben is megoldhatták volna az Iomega mérnökei. Ha mind a három előlapi és egy hátlapi csatlakozót fel szeretnénk használni, komoly kábelrengeteg veszi körül az iConnectet. Jobb lett volna, ha oldalra kerülnek az USB-portok, így is könnyen elérhetők maradnak de nem rondítják össze az előlapot. Ennek inkább csak esztétikai jelentősége van, a használhatóságot igazából nem befolyásolja.

Mit tud?

Az Iomega iConnect alapfunkciója, hogy a hozzá kapcsolt USB-s eszközöket megosztja a hálózaton. Ez elsősorban háttértárakat jelent, de nyomtatószerverként is működik. A merevlemezeken, pendrive-okon tárolt médiaállományokat az UPnP, DLNA szabvánnyal vagy az iTunes protokollal kompatibilis otthoni médialejátszók is elérhetik róla, mivel az iConnect médiaszerverként is üzemel, emellett helyet kapott benne egy egyszerű torrentkliens is, amivel a letöltéseket intézhetjük.

Az eszköz üzembe helyezése pofonegyszerű, a mellékelt Ethernet-kábellel rá kell kötni az otthoni routerre, be kell dugni a konnektorba és kész. Kezelőszervek híján minden beállítást a webes felületen keresztül érhetünk el, amely jól átgondolt, kényelmesen használható. Az iConnect szerencsére csak az első indításnál és beállításnál igényli az Ethernet-kapcsolatot, ugyanis 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlő is van benne, amivel képes az otthoni vezeték nélküli hálózathoz csatlakozni, így a lakás bármelyik pontján elhelyezhető. Ehhez a kezelőfelületen ki kell választani a Wi-Fi hálózatot amihez csatlakozni szeretnénk, megadni a jelszót (ha van) és innentől fogva minden szolgáltatást ugyanúgy használhatunk mint vezetékes kapcsolaton keresztül.

\"\"

Az alapszintű beállítások után a hálózatra kötött PC-ken máris látszik az iConnecthez kapcsolt merevlemezek tartalma, amelyeket aztán ugyanúgy használhatunk mintha csak a gépben levő diszkekről lenne szó. Az egyedüli lényeges különbség a sebesség, hiába a gigabites Ethernet-kapcsolat, az iConnectben USB-s háttértárak dolgoznak, ami erőteljesen visszafogja a műveleti sebességet. Több gigabájtos fájlok másolása idegölően lassú lehet, amennyiben fontos szempont a gyorsaság, válasszunk inkább egy \"igazi\" hálózati adattárolót SATA merevlemezekkel.

Egy hálózati háttértárnál alapvető elvárás a felhasználók és a jogosultságok kezelése. Ezen a beugró feladaton az iConnect mondhatni kettessel átcsúszik: létrehozhatunk felhasználókat és meg is adhatunk is számukra írási, olvasási jogosultságokat, azonban ezek érvényessége egy-egy USB-s eszközre vonatkozik csak, nincs könyvtár- vagy fájlszintű jogosultságkezelés. Amennyiben az iConnectben bekapcsoltuk a \"Security\" opciót, minden egyes csatlakoztatott meghajtónál megadhatjuk, melyik felhasználó írhatja vagy olvashatja azt.

\"\"

Egy így létrehozott hálózati adattárolót kiválóan lehet használni például biztonsági mentések készítésére. Az iConnecthez mentőszoftvert nem mellékel az Iomega, de a kézikönyv tartalmaz regisztrációs kulcsot az EMC Retrospect Expresshez, amelyet a felhasználónak magának kell letöltenie. Ugyanígy a \"szoftvermelléklet\" része a Trens Micro Internet Security csomag egyéves előfizetéssel, az Iomega QuikProtect alapszintű mentőszoftver, valamint a MozyHome szolgáltatás, amellyel egy 2 gigabájtos online tárhelyre menthetjük a legfontosabb fájljainkat.

Az iConnect a tárolt állományokat az interneten is elérhetővé teszi (ehhez a routeren a 443-as port forwardolása szükséges lehet). A készülék árában benne foglaltatik egy éves előfizetés a TZO dinamikus domainszolgáltatónál, így az általunk megadott webcímen egy böngészőből bármelyik állományt letölthetjük vagy akár fel is tölthetünk fájlokat az otthoni \"szerverünkre\". Ahogy a többi szolgáltatás, ez is alapszintű, nincs lehetőség például több fájlt le- vagy feltölteni, de a működésre nem lehet panasz. A böngészőn keresztül diavetítést is indíthatunk az iConnecten tárolt képekből.

Hasonlóan egyszerű a torrentkliens is, amit a webes felületen keresztül lehet elérni, akár távolról is. Először meg kell adni, a letöltött állományok melyik meghajtóra kerüljenek, utána pedig a böngészőben fel kell tölteni a torrentfájlt, vagy az URL-jét kell a beviteli mezőbe begépelni vagy bemásolni, a többit az iConnect már elvégzi. A letöltések nyomon követésére kialakított felület elég fapados, mindössze a letöltési sebességet látni, és hogy hol tart a folyamat. A torrentkliens beállításai is alapszintűek, korlátozhatjuk a le- és feltöltési sebességet, valamint megadhatjuk a használt portot is.

\"\"

Többfelhasználós környezetben mindenképpen érdemes a nagyobb terheléssel járó műveletek előtt egyeztetni a család többi tagjával, nehogy túlterhelés áldozata legyen a rendszer. Az iConnectet a teszt során többször is sikerült \"megfektetni\" párhuzamosan indított másolásokkal, főleg ha sok (pl. több tucat vagy száz) kis állomány mozgatásáról van szó. Ilyenkor az egység egy idő után teljesen elveszti a fonalat és csak az újraindítása segít.

Ennyiért jó vétel

Az Iomega iConnect sokat tud, bár a szolgáltatásai legtöbbször a szükséges minimumra korlátozódnak. Hibaként ezt mégsem róhatjuk fel neki, egy kimondottan otthoni felhasználásra szánt berendezéstől nem szabad nagyvállalati szintű kifinomultságot és teljesítményt elvárni. Az iConnect a magyarországi üzletekben már 20 ezer forint alatti áron hozzáférhető, ennyiért szerintünk jó vétel, ha valaki költséghatékonyan szeretne hálózati adattárolót építeni otthon és nincs szüksége nagy teljesítményre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról