Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 28. 11:46

Európában is magához tért a PC-piac

A noteszgépek és a monitorral egybeépített asztali PC-k sikerének köszönhetően erőteljes fellendülés indult meg az EMEA régió lakossági PC-piacán, de már az üzleti szegmensben is érezhető a mozgolódás, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból.

Erős lakossági, éledező üzleti piac

Az IDC friss adatai szerint az EMEA régióban is magához tért a PC-piac, elsősorban a noteszgépek népszerűségének köszönhetően, de az asztali szegmensben is növekedtek az eladások. Összesen 26,3 millió gép fogyott az első negyedévben, ami 22 százalékos éves növekedést jelent, ami még mindig alacsonyabb a 25 százalékos globális átlagnál.

A 2008 végén kitört válság világszerte megtépázta a PC-eladásokat, főképp Kelet-közép Európában volt nagy visszaesés. Az idei első negyedévben hatalmasat nőtt a piac, az IDC adatai szerint majdnem 60 százalékkal több gép fogyott mint egy évvel korábban. Laptopból kétszer annyit adtak el mint tavaly, de asztali gépek terén is 20 százalék volt a bővülés, mondta el Stefania Lorenz, az IDC regionális kutatási vezetője. \"A fogyasztói kereslet jelentősen javult és a fellendülés jelei már tetten érhetők az üzleti szegmensben is\" - értékelt Lorenz.

Nyugat-Európában a lakossági notebookok és desktop PC-k egyaránt jól fogytak. Az IDC elemzése alapján a netbookok forgalma stabil maradt, de az igazán nagy növekedést a \"teljes értékű\" notebookok tudták elérni, amely leginkább az Intel év elején bemutatott, új mobil processzorainak köszönhető. A Core chipek megjelenésével egyidőben az összes gyártó frissítette gépeit és komoly promóciós kampányokat indított, ami összességében ráirányította a figyelmet a PC-kre, vélekedett Morvay Eszter, az IDC elemzője. Emellett jó negyedévet produkáltak az \"all-in-one\" típusú, kijelzővel integrált asztali PCk is, amelyek négy éve nem látott magasságba emelték a lakossági desktop PC-k eladásait.

Élen a HP de erősen jön az Acer

A gyártók versenyében továbbra is a HP állt az élen az EMEA régióban az első negyedévben, de 21,4 százalékos részesedését egyre jobban megközelíti az Acer. A tajvani cég több mint harmadával növelte PC-eladásait egy év alatt, leginkább Kelet-közép Európában és Oroszországban alakított ki erős pozíciókat, kedvező ár-érték arányú gépeivel. 2010 első negyedévében az Acer részesedése 19,4 százalékra nőtt, a HP mindössze 500 ezerrel több gépet adott el nála. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Dell állhatott fel 9,8 százalékos részesedéssel.

A nagy gyártók közül a legjobb teljesítményt az ASUS nyújtotta, amely 2009 első negyedévéhez képest több mint kétszeresére növelte szállításait és piaci részesedését egy év alatt 4,3 százalékról 8,1 százalékra növelte. Az ötödik helyen álló Toshibának azonban csak jóval átlag alatti bővülést sikerült elérnie, ennek köszönhetően részesedése 6,7 százalékról 5,9 százalékra esett vissza. Az IDC szerint ez annak köszönhető, hogy a japán cég egy évvel korábban viszonylag erős negyedévet zárt.

Az IDC adatai szerint a gyártók rangsorának hatodik helyét a jó teljesítményt felmutató Lenovo szerezte meg, a hetedik helyen pedig a PC-piacon teljes erőből támadó Samsung állt. A nyolcadik és kilencedik az Apple és a Sony volt, az egykor erős szereplőnek számító Fujitsu (korábban Fujitsu Siemens) pedig már csak a tizedik legnagyobb gyártó volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról