Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 28. 10:08

Megduplázta profitját az SAP

Látványosan javuló első negyedéves eredményekről számolt be az SAP. Az üzleti szoftverek piacát vezető vállalat megduplázta profitját és jelentős növekedést ért el az új licenceladások területén is.

Az SAP bevétele 5 százalékkal növekedett az első negyedévben és így 2,51 milliárd eurót tett ki. A szoftverek és kapcsolódó szolgáltatások értékesítéséből származó bevétel 12 százalékkal 1,95 milliárd euróra emelkedett, az új licenceladások 464 millió eurót tettek ki, ami 11 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban. A mutatók messze felülmúlták az elemzői várakozásokat,a szakértők 1,87 milliárdos szoftverárbevételt és 435 milliós licenceladást vártak. Az SAP nettó eredménye 196 millió euróról 387 millióra emelkedett.

2009-ben az SAP minden negyedévben csalódást okozott a piacnak, a negyedik negyedévben például 12 százalékos bevételcsökkenést és 13 százalékos profitolvadást jelentett. Minden bizonnyal ellen köszönhető, hogy februárban az igazgatótanács nem hosszabbította meg Leo Apotheker elnök-vezérigazgató szerződését. Az SAP már a válság kitörése előtt is növekedési problémákkal küszködött, a recesszió miatt megtorpanó költési hajlandóság pedig felerősítette ezt Apotheker szerencsétlenségére, aki 2008 áprilisában vette át a cég irányítását.

Február óta Bill McDermott, a kereskedelmi csapat vezetője és Jim Hagemann Snabe, termékfejlesztési vezér irányítja az SAP-t. \"Az első negyedéves növekedés mögött minden területen stabil teljesítmény áll, beleértve az érett és a feltörekvő piacokat is\" - mondta az eredmények kapcsán McDermott. \"A környezet javul és az ügyfelek újra elkezdtek a növekedésbe fektetni\" - tette hozzá Hagemann Snabe.

Piacelemzők szerint az SAP eredményei biztatóak, azt jelzik, kezd visszatérni az élet a gazdaságba a recesszió után. Az SAP nem módosította január végén nyilvánosságra hozott éves előrejelzését, a cég továbbra is 4-8 százalékos emelkedésre számít szoftverárbevételek terén, az üzemi eredméhányadot pedig 30-31 százalékra várja, szemben a tavalyi 27,4 százalékkal.

Az SAP legnagyobb riválisa, az Oracle a legutóbbi lezárt negyedévében éves szinten 17 százalékkal növelte bevételét, de a Sun felvásárlását figyelmen kívül hagyva is 7 százalékos volt a forgalom bővülése. Az új licenceladások 13 százalékkal 1,7 milliárd dollárra emelkedtek, amely elsősorban az üzleti alkalmazások terén elért 21 százalékos növekedésnek tudható be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról