:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 27. 10:44

A Legfelsőbb Bíróság előtt a videojáték-törvény

Kalifornia 2005-ben törvényben tiltotta meg az erőszakos videojátékok eladását fiatalkorúaknak. A jogszabályt azóta kétszer is alkotmányellenesnek találták, most az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága dönthet a kérdésben.

Az Egyesült Államokban ismét a figyelem középpontjába kerültek az erőszakos videojátékok, miután a Legfelsőbb Bíróság elé került az a törvény, amelyet még 2005-ben hoztak Kaliforniában. Ez 1000 dolláros büntetéssel sújtotta volna azokat az üzleteket, amelyek erőszakos játékot adtak volna el vagy bérbe 18 évnél fiatalabbaknak, illetve kötelezővé tette volna a játékkiadók számára a korhatáros jelzések bevezetését.

A döntés nem csak a játékiparra, hanem az egész szórakoztatóiparra kihatással lehet, különös tekintettel a tévé- és filmüzletre. Hogy a Legfelsőbb Bíróság hajlandó tárgyalni az ügyet, némileg meglepő, ugyanis a törvényt korábban kétszer is alkotmányellenesnek találta két bíróság. A videojáték-ipar szereplői 2005-ben, miután Schwarzenegger kormányzó szignálta azt, azonnal beperelték Kalifornia államot, a bíróság pedig az ügy lefolytatásáig hatályon kívül helyezte a jogszabályt.

\"\"

2009-ben a kailforniai Szövetségi Fellebbezési Bíróság is megállapította, hogy a törvény sérti a szólásszabadsághoz, valamint az egyenlő elbánáshoz való alkotmányos jogokat. A bíróság indoklásában kitért arra is, hogy nincs megdönthetetlen bizonyíték arra nézve, hogy a videojátékok valóban károsak lennének. Kalifornia állam azzal érvel, hogy szükség van olyan jogszabályra, amely megvédi a 18 évnél fiatalabbakat az erőszakos játékoktól, amelyek \"egy új, modern fenyegetést\" jelentenek, pszichikai kárt okoznak és agresszív viselkedésre hajlamosabbá teszik a gyerekeket.

A játékipar szereplőit tömörítő Entertainment Software Associaton ezzel szemben úgy vélekedik, a videojátékok művészeti alkotások, amelyek az alkotmány szólásszabadságról szóló első kiegészítésének védelmét élvezik. Az ESA már évekkel ezelőtt bevezette a játékok korhatár szerinti besorolását, amely hasonló a filmekéhez, mondta Michael D. Gallagher, a szervezet elnöke.A videojáték-ipar legnagyobb kasszasikerei (pl. Grand Theft Auto, Call of Duty) az \"M\", azaz felnőtteknek besorolt szoftverek közül kerülnek ki, a megcélzott közönségük azonban kiterjed a fiatalokra is. Ha ezeket a játékokat a fiatalok nem vásárolhatnák meg, az jelentős bevételkiesést jelentene a játékfejlesztőknek, -kiadóknak és üzleteknek egyaránt.

A Legfelsőbb Bíróság októberben tartja az első meghallgatásokat az ügyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.