Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 27. 14:46

Feljött a grafikus piacon az AMD

Egy év alatt 44 százalékkal növekedett a grafikus chipek piaca, derül ki a Jon Peddie Research első negyedéves adataiból. A nagy szállítók közül az NVIDIA és az AMD is jól muzsikált.

Nyilvánosságra hozta az idei első negyedévre vonatkozó piacelemzését a grafikus chipekre és kártyákra szakosodott Jon Peddie Research. A negyedik negyedévhez képest szokás szerint csökkent a forgalom, a 44 százalékos bővülés éves szinten azonban azt jelenti, a grafikus chipek iránti kereslet továbbra is erőteljes.

2010 év első három hónapja során 104 millió grafikus chipet adtak el a gyártók, ami a tavalyi első negyedévhez képest 44 százalékos növekedést, a megelőző negyedévhez képest pedig 16 százalékos visszaesést jelent. A piac ura továbbra is az Intel, amely chipkészletbe és újabban a processzorba integrált videovezérlőivel az eladások közel felét tartja kézben. A világ legnagyobb chipgyártója 45,49 százalékos részesedéssel rendelkezett, ami kevesebb mint a tavalyi negyedik negyedéves és első negyedéves adatokkal összehasonlítva egyaránt csökkenést jelent.

\"\"

A legjobb teljesítményt az AMD mutatta fel, a vállalat egy év alatt közel megduplázta grafikus chipjeinek szállításait, ezzel részesedését 25 százalék fölé növelte. A háttérben minden bizonnyal a DX11-es termékek sikere áll, az AMD fél év alatt teljesen megújította grafikus termékkínálatát, a legfelső szegmenstől kezdve egészen a legalsóig. A Jon Peddie Research szerint a legnagyobb sikert a mobil szegmensben érte el az AMD, a desktopon csak viszonylag kevest tudott hozni a versenytársain. Az AMD első negyedéves pénzügyi jelentése szerint a grafikus részleg forgalma 2009 hasonló időszakához képest 88 százalékkal nőtt, a mobil GPU-k forgalma pedig rekordot döntött.

A nagy szállítók közül egyedül az NVIDIA tudta növelni eladásait a megelőző negyedévhez képest, a Jon Peddie szerint minden szegmensben. A cég 31,5 százalékos részesedéssel zárta az első negyedévet, szemben a negyedik negyedéves 26 százalékkal. A tavalyi első negyedévvel összehasonlítva az NVIDIA szállításai nagyjából a piaci átlagnak megfelelően nőttek. A kis szereplők (SiS, S3, Matrox) továbbra sem tudnak beleszólni a nagyok játékába, piaci részesedésük összesen 1 százalék volt az első negyedévben, derül ki a Jon Peddie számaiból.

Az IDC és a Gartner szerint a PC-piac 25-27 százalékkal bővült az első negyedévben, a grafikus piac ennél nagyobb ütemben, ami azt jelenti, még mindig sokan vásárolnak a gépükbe utólag videochipet, bizonyos esetekben akár többet is. A Jon Peddie adatai alapján tavaly 414 milló grafikus chip fogyott, ami 11 százalékos éves növekedésnek felel meg. 2010-re 485 millió, jövőre 567 millió GPU eladásával számol az elemzőcég, amelyek 17,3 százalékos, illetve 16,9 százalékos éves növekedésnek felelnek meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról