Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 26. 15:49

Nyár elején jönnek a kétmagos Atomok netbookokba

Notebookgyártók értesülései szerint az Intel hamarosan frissíti netbookokba szánt Atom chipjeinek sorát, először érkeznek a DDR3 memóriát támogató változatok, kicsit később pedig a kétmagos kivitel

Az Intel decemberben jelentette be az Atomok második generációját. A Pineview kódnevű lapkáknál a fejlesztés fókusza a méret és a fogyasztás csökkentése volt, ennek érdekében a a memóriavezérlőt és a grafikus chipet is a processzorral közös tokba költöztette az Intel. Így a Pine Trail kódnevű platform már nem három, hanem csak két chipből áll, ami lehetővé teszi négyrétegű huzalozás alkalmazását az alaplapokon, szemben a korábbi hat réteggel. A kétchipes platformnak köszönhetően a fogyasztás is csökkent.

A tajvani Digi-times bennfentes forrásai szerint a decemberben bemutatott N450 és N470 chipeket hamarosan követi az N455 és N475, amelyek DDR2-667 helyett már DDR3-800 memóriát használnak. Ennek révén nő a memória-sávszélesség, az elméleti maximum másodpercenként 5,3 gigabájról 6,4 gigabájtra emelkedik, ami több mint 20 százalékos többletet jelent. Másrészt a DDR3 memóriák alacsonyabb feszültséget igényelnek (1,8 helyett 1,5 V a szabvány), ami jótékonyan hat a fogyasztásra.

Az N455 és N475 egyéb jellemzőiben megegyezik az N450-nel és N470-nel, vagyis azonos órajelűek. Ezzel a módosítással az Atom teljesítményproblémáit továbbra sem oldja meg az Intel, bár a memóriasebesség ilyen növekedése a netbookokon futó alkalmazásoknál valószínűleg jól érezhető lesz, a még kisebb fogyasztás révén pedig tovább nőhet a platformra épülő gépek akkumulátoros üzemideje.

A teljesítmény terén várhatóan az Atom N500-as sorozat hozza majd el a nagy áttörést, de erről egyelőre nem sokat tudni. A Digi-times szerint az Intel júniusban jelenti be ezeket a lapkákat, amelyekről most még csak annyit hallani, hogy kétmagosak leszek, ami jót tesz majd a párhuzamos műveletvégző teljesítménynek, ami a netbookok egyik legnagyobb problémája a mai napig. A netbook kategória megalkotója, az ASUS már készül is saját N500-alapú gépével, az Eee PC 1215N-nel.

Amint az ismert, az Atom sorozatban eddig is voltak kétmagos chipek, azonban a D-sorozatú lapkákat nem netbookokba, hanem olcsó asztali gépekben szánta az Intel, ennek megfelelően jóval magasabb fogyasztással bírtak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról