Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nyár elején jönnek a kétmagos Atomok netbookokba

Bodnár Ádám, 2010. április 26. 15:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Notebookgyártók értesülései szerint az Intel hamarosan frissíti netbookokba szánt Atom chipjeinek sorát, először érkeznek a DDR3 memóriát támogató változatok, kicsit később pedig a kétmagos kivitel

Az Intel decemberben jelentette be az Atomok második generációját. A Pineview kódnevű lapkáknál a fejlesztés fókusza a méret és a fogyasztás csökkentése volt, ennek érdekében a a memóriavezérlőt és a grafikus chipet is a processzorral közös tokba költöztette az Intel. Így a Pine Trail kódnevű platform már nem három, hanem csak két chipből áll, ami lehetővé teszi négyrétegű huzalozás alkalmazását az alaplapokon, szemben a korábbi hat réteggel. A kétchipes platformnak köszönhetően a fogyasztás is csökkent.

A tajvani Digi-times bennfentes forrásai szerint a decemberben bemutatott N450 és N470 chipeket hamarosan követi az N455 és N475, amelyek DDR2-667 helyett már DDR3-800 memóriát használnak. Ennek révén nő a memória-sávszélesség, az elméleti maximum másodpercenként 5,3 gigabájról 6,4 gigabájtra emelkedik, ami több mint 20 százalékos többletet jelent. Másrészt a DDR3 memóriák alacsonyabb feszültséget igényelnek (1,8 helyett 1,5 V a szabvány), ami jótékonyan hat a fogyasztásra.

Az N455 és N475 egyéb jellemzőiben megegyezik az N450-nel és N470-nel, vagyis azonos órajelűek. Ezzel a módosítással az Atom teljesítményproblémáit továbbra sem oldja meg az Intel, bár a memóriasebesség ilyen növekedése a netbookokon futó alkalmazásoknál valószínűleg jól érezhető lesz, a még kisebb fogyasztás révén pedig tovább nőhet a platformra épülő gépek akkumulátoros üzemideje.

A teljesítmény terén várhatóan az Atom N500-as sorozat hozza majd el a nagy áttörést, de erről egyelőre nem sokat tudni. A Digi-times szerint az Intel júniusban jelenti be ezeket a lapkákat, amelyekről most még csak annyit hallani, hogy kétmagosak leszek, ami jót tesz majd a párhuzamos műveletvégző teljesítménynek, ami a netbookok egyik legnagyobb problémája a mai napig. A netbook kategória megalkotója, az ASUS már készül is saját N500-alapú gépével, az Eee PC 1215N-nel.

Amint az ismert, az Atom sorozatban eddig is voltak kétmagos chipek, azonban a D-sorozatú lapkákat nem netbookokba, hanem olcsó asztali gépekben szánta az Intel, ennek megfelelően jóval magasabb fogyasztással bírtak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.