:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 23. 12:47

Nem lehet maradéktalanul elégedett a Nokia

Bár jelentősen emelkedett a Nokia profitja az első negyedévben, a bevétel csak alig-alig bővült, pedig elemzők arra számítottak, a tavalyi első negyedévhez képest hatalmasat erősödik a finn cég.

Nem érte el az elemzői várakozásokat a Nokia első negyedéves teljesítménye. A bevétel mindössze 2 százalékkal 9,52 milliárd euróra nőtt, a nyereség pedig majdnem háromszorosára, 349 millió euróra dagadt, de egyik mutató sem érte el a piaci várakozásokat. Az elemzők átlagosan 9,81 milliárdos forgalomra és 370 milliós nyereségre számítottak az első negyedévben. A Nokia ráadásul éves előrejelzését is megkurtította, mobiltelefonos üzletágának 11-13 százalékos üzemi eredményhányadot vár csupán, a korábbi 12-14 százalék helyett.

A Nokia teljesítménye mögött alighanem az áll, hogy a recesszióból elsőkét kilábaló amerikai piacon a vállalat nagyon gyengén szerepelt, forgalma 27 százalékkal visszaesett. A készülék- és szolgáltatásértékesítés legnagyobb részét adó európai piacon csak 2 százalékos bővülést tudott elérni a Nokia, mivel ez a régió még erőteljesen nyögi a válság hatásait. Összesen 107,8 millió készüléket értékesített a Nokia, ami éves szinten 16 százalékos növekedést jelent. A teljes mobilpiac eközben 11 százalékkal 323 millió darabra nőtt a cég becslési szerint, vagyis a Nokia részesedése 32 százalékról 33 százalékra emelkedett egy év alatt. A Nokia szerint idén mintegy 10 százalékkal bővül a mobilpiac tavalyhoz képest.

Az első negyedévben a Nokia-telefonok átlagos eladási ára 62 euró volt mindössze, szemben az egy évvel korábbi 66 euróval. A vállalat szerint a csökkenés oka, hogy a mobilpiacon általában is csökkennek az árak, amelyet nem tudott ellensúlyozni az okostelefonok növekedő volumene.

Az okostelefon-szegmensben brillírozott a cég, a 21,5 millió eladott készülék 57 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cég saját becslései szerint 41 százalékra növelte részesedését az okostelefonok piacán, de ehhez szükség volt arra, hogy a készülékek átlagos eladási ára 18 százalékkal csökkenjen, vagyis az okostelefon-piacon is egyre nagyobb az árnyomás. \"A vásárlók nagyon szerették, hogy az okostelefonjainkba bekerült a gyalogos és autós navigációs alkalmazás. Január óta 10 millió okostelefon-felhasználó töltötte le a programot\" - mondta Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezetője.

A finn vállalat pénzügyi vezére, Timo Ihamoutila szerint a Nokia első számú célja hogy megerősítse pozícióját a high-end szegmensben. Ehhez az egyik eszköz az Intellel közös, Linux-alapú MeeGo platform lesz, amelyre építve több új Nokia-modell várható. A vállalat egyen azt is közölte, az új generációs Symbian operációs rendszerre épülő első készülékei legkorábban a harmadik negyedévben jelenhetnek meg, némileg később a vártnál.

A hálózati berendezésekkel foglalkozó Nokia Siemens Networks 9 százalékos bevételcsökkenést kellett elkönyveljen, vesztesége szintén csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.