Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 22. 12:15

Feltörték az iPhone-t, már Android is fut rajta

Újra sikerült feltörni az iPhone platformot, ezúttal egy lelkes fiatalembernek sikerült Androidot telepíteni az Apple hardverére. A próbálkozás egyelőre kezdeti stádiumban van, sokminden nem működik, vagy nem úgy ahogy kellene.

\"Csendben, a háttérben dolgoztam ezen\" - írja a Planetbeing nevű ügyeskezű programozó, akinek a világon elsőként sikerült iPhone-ra ráerőltetnie a Google operációs rendszerét, ráadásul úgy, hogy az openiboot nevű szoftver segítségével minden indítás után kiválasztható, hogy az iPhone eredeti szoftvere, vagy a hackelt Android induljon el. Az eredményt bárki megnézheti a cikkbe is beágyazott videón, a hozzáértőbbek pedig ki is próbálhatják.

Az előre csomagolt image és a forrás letölthető innen, de mielőtt valaki nekiesne szétrombolni iPhone-ját , javasolt elolvasni a leírást is. Az openiboot alkalmazásával kapcsolatban pedig bárki könnyedén találhat a weben leírásokat, abban a tapasztalt felhasználók számára nincs semmi kihívás elméletileg. Azt később hozzátette blogposztjához a szerző, hogy néhány iPhone-on ismeretlen okból nem működik az openiboot, ennek okát egyelőre vizsgálja.

A törés egyelőre csak az első generációs iPhone-nal működik, az újabb 3GS-sel kapcsolatban az alkotó azt mondta, hogy még több időre van szüksége, viszont a 3G-re úgy látja, viszonylag egyszerűen át tudja portolni a megoldást. Az Android tekintetében pedig csak az 1.6-os verzió használható. Reményei szerint a hack  valós alternatívát kínálhat idővel az Apple szigorára, s ezzel akár a Flash-támogatás is megoldható lesz iPhone-on. A bemutatóvideó tanúsága szerint az Android már most normál teljesítménnyel fut az Apple hardverén is.

Aki további részletekre kíváncsi, az keresse fel a LinuxiPhone.blogspot.com oldalt, illetve böngéssze az ezzel kapcsolatos fórumokat szerte a világon. A fejlesztő segítséget is szívesen fogad, IRC-n lehet vele kapcsolatba lépni az #iphonelinux csatornán, az irc.osx86.hu szerveren.

a címlapról