Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 22. 09:54

Adobe-Google egységfront formálódik az Apple ellen

Az Adobe kénytelen volt visszavonulót fújni és feladni az iPhone-nal kapcsolatos terveit. A vállalat a Google Android felé fordul és igyekszik minél hamarabb befejezni a Flash Player 10.1 és az AIR 2.0 mobilos változatát.

A Google-lal szövetkezik az Apple elleni csatában az Adobe. A vállalat úgy határozott, teljesen feladja az iPhone-nal kapcsolatos terveit és inkább arra koncentrál, hogy a Flash és az AIR minél hamarabb működőképes legyen Android platformon.

Az Adobe a Creative Suite 5 részeként kiadott egy szoftvert, amely a Flash alkalmazásokat fordítja le iPhone-ra, iPod touchra vagy iPadre. Az Apple azonban pár nappal a megjelenés előtt módosította az iPhone SDK feltételeit és kimondja, hogy csak olyan alkalmazásokat lehet az App Store-ban teríteni, amelyek eredetileg Objective-C, C vagy C++ vagy JavaSript nyelven készültek és kimondottan tiltott bármilyen köztes fordító vagy kompatibilitási réteg használata. Ezzel az Apple gyakorlatilag kinyírta az Adobe Package for iPhone-t. Bétaváltozatban a szoftver már egy ideje elérhető volt és az App Store-ban jelenleg is mintegy 100 alkalmazás található, ami ezzel készült. Ezeket az Apple hamarosan el fogja távolítani.

Mike Chambers, az Adobe Flash fejlesztői kapcsolatokért felelős vezetője egy blogbejegyzésben azt írja, a Flash célja kezdettől fogva az volt, hogy lehetővé tegye alkalmazások futását többféle böngészőben, többféle operációs rendszeren és többféle készülékeken. \"Ez pont az ellenkezője annak, amit az Apple akar. Ők hozzá akarják láncolni a fejlesztőket a saját platformjukhoz és le akarják szűkíteni a mozgásterüket hogy nehezítsék a fejlesztést más platformokra\" - írja a blogbejegyzésben Chambers.

A Package for iPhone megmarad a CS5 csomag részeként, de a szoftvert a jövőben nem fejleszti tovább az Adobe és teljesen elvonja az erőforrásait erről a területről. Az Adobe-vezető szerint a fejlesztőknek is inkább a Google Androidra kellene koncentrálniuk az erőforrásaikat az Apple iPhone helyett. \"Szorosan együttműködünk a Google-lal, hogy a Flash Player 10.1 és az Adobe AIR 2.0 megérkezzen Androidra és az eredmények biztatóak\" - olvasható a blogban.

Az Adobe és a Google között az utóbbi időben egyre szorosabb kapcsolat látszik alakulni, a Google nemrég bejelentette, hogy a Flash Player része lesz a Chrome böngészőnek. A jövőben minden Chrome-változat kicsit kövérebben, a Flash-sel együtt töltődik majd le, s automatikusan frissül, a felhasználó tudta nélkül. Így elkerülhető, hogy a régebbi változatokban még benne lévő, de már kijavított hibák, sebezhetőségek kellemetlenségeket okozzanak.

Az Apple szóvivője az eset kapcsán a CNET News.comnak elmondta, az Apple iPhone és az iPad számos nyílt szabványt támogat, köztük a HTML5-öt, CSS3-at, JavaScriptet és a H.264-et, a Flash azonban zárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról