:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 19. 12:46

Egészségügyi területen terjeszkedik az Oracle

Gyógyszerkutatásokat támogatását szoftvermegoldások szállítóját vette meg az Oracle. A Phase Forward a 2008-ban létrehozott Oracle Health Sciences részlegbe olvad bele.

Az Oracle pénteken bejelentette a Phase Forward nevű szoftvervállalat megvásárlását. A vételár részvényenként 17, azaz összesen 685 millió dollár készpénz, ami 35 százalékos stratégiai prémiumot jelent a csütörtöki záró árfolyamhoz képest. A bejelentés nyomán a Phase Forward papírjai 28 százalékot erősödtek. Az ügylet hatósági jóváhagyás esetén az év közepére zárulhat le.

Az 1997-ben Massachussettsben alapított, 2004 óta tőzsdén jegyzett, mindössze 940 főt foglalkoztató Phase Forward a gyógyszeripar számára szállít szoftvereket, amelyek segítségével klinikai gyógyszerkísérletek adatait kezelhetik. Az egészségügyi informatika eme területe óriási növekedés előtt áll, a Phase Forward tavaly a válság ellenére negyedével növelte forgalmát. Az Oracle által ajánlott vételár a cég nettó profitjának 85-szöröse, de még a 2007-es rekordprofitnak is több mint 23-szorosa.

A Phase Forward ügyfelei között megtalálhatók a világ legnagyobb gyógyszergyártó cégei, többek között a GlaxoSmithKlein,a Novartis és a Schering-Plough, de a szoftvereket használja az amerikai és a brit gyógyszeripari hatóság is. Az Oracle 2008-ban hozta létre az egészségügyi megoldásokra szakosodott Health Sciences részlegét, ebbe olvad bele az integrációt követően a Phase Forward, amelynek termékei jelenleg is az Oracle adatbázisára épülnek.

A világ második legnagyobb szoftvercégére 2002-ben tört rá a bevásárlási láz, azóta mintegy 50 akvizíciót hajtott végre, ezek közül nagyjából 20 volt kimondottan egy iparágat kiszolgáló szoftvervállalat, de csak egyetlen, a 2009-ben megvett Relsys tevékenykedett egészségügyi területen. A Forrester Research előrejelzése szerint az egészségügyi szektor és a gyógyszeripar 2010-ben mintegy 26 milliárd dollárt költ informatikai termékekre és szolgáltatásokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.