Szerző: mz

2000. augusztus 15. 01:39

Gnome vs. Windows

Cégek egy csoportja a hírek szerint úgy döntött, hogy támogatja a Linux Gnome felületét, ezzel is segítve az egyre népszerűbb operációs rendszert a Windows leváltásában. A siker - hiába támogatják a kezdeményezést olyanok, mint a Compaq, a Sun vagy az IBM - egyáltalán nem biztos; a Microsoft Windows lehet, hogy túlságosan rágós falatnak bizonyul, és a csoportosulás torkán akad.
A Gnome jelenleg is nagy harcban áll a KDE-vel, mindkét felület szerete a legnépszerűbb lenni azok közt, akik a Linux barátságtalan, nehezen átlátható rendszerét kicsit otthonosabbá teszik a felhasználók számára. A kezelői felület az alkalmazások mellett a legfontosabb szerepet játssza a felhasználók megnyerésében - és áttérítésében.
A Gnome jelenleg is megtalálható szinte minden nagyobb Linux disztribúcióban, illetve egyes Unix változatok is használják. Várhatóan a Compaq, a HP és az IBM gépein a Gnome lesz az az egységes felület, melyet a cégek asztali gépein, notebookjain és kéziszámítógépein előre telepítve találhatnak a vásárlók. A Sun Solaris rendszere is - idővel - várhatóan a Gnome-ot fogja használni.
A másik kiszemelt áldozat a Microsoft Office - éppen az az irodai csomag, melynek dominanciáját még az olcsó - ingyenes, de ugyanolyan jó StarOffice sem tudta megtörni. A programcsomag valószínűleg jobban modularizált változatban Gnome Office néven szerepel a jövőben.
A Solaris jelenleg használt CDE felülete valószínűleg halálra van ítélve. Ugyan több Unix változatban is felbukkan, szélesebb népszerűségre nem tett szert, a fejlesztők alkalmatlannak találták a Windows rendszerrel való összecsapásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról