Szerző: Koi Tamás

2010. április 15. 16:59

Júniusban 3D-s lesz a PlayStation

A nyár elején sok más gyártó termékeivel egyetemben a Sony 3D-s tévéi is megjelennek az európai boltok polcain. A japán gyártó ugyanakkor az egyetlen, aki mindjárt tartalmat is tud kínálni az új tévék mellé.

Az első 3D tévé

A Sony kezdetben két, háromdimenziós képet biztosító tévét dob piacra Nagy-Britanniában és más, nyugat-európai országokban, ezzel egy időben frissíti a PlayStation 3 konzolok rendszerszoftverét, és a PlayStation Store online bolton keresztül elérhetővé tesz a géphez négy olyan játékszoftvert, mely képes kihasználni a 3D-s megjelenítők adta lehetőségeket. A DisplaySearch piackutató legfrissebb felmérése szerint idén 2,5 millió ilyen tévé találhat gazdára, jövőre pedig 27 millióra nőhet az értékesítési darabszám.

Az első 3D-s Sony tévét, a Bravia HX803-at egy 40 hüvelykes képátlójú, 1080p felbontású, 200 Hz-es képfrissítésű LCD-panellel szerelik. A 2200 angol fontba, vagyis átszámítva nagyjából 660 ezer forintba kerülő tévéhez egyelőre alig lesz elérhető tartalom, ezt hidalja át valamelyest a HX803 \"szimulált 3D\" módja, mely a 2D-s műsorforrásokból is képes \"ál-3D\"-s képet előállítani. A tévéhez speciális 3D-s szemüveg kell majd, mely több színben és méretben érhető el - a szemüveg akkumulátora a specifikációk szerint száz órányi tévézésre elegendő energiát biztosít. A 3D-s tévének ezt követően érkezik egy nagyobb, 60 hüvelykes panellel szerelt testvére is (LX903), ez átszámítva több mint egymillió forintba kerül majd.

A 3D-s tévéknek Nagy-Britanniában egyébként már saját tévécsatornájuk is van, Európa első 3D-s adója, a Sky 3D április első napjaiban indult útjára. A Sony maga is részt vállal emellett az idei futballvébé 3D-s közvetítésében, illetve a meccsek rögzítésében. Az első 3D-s Blu-ray lejátszók is kaphatók már, jóllehet film egyelőre alig érhető el hozzájuk: a korábban novemberre várt 3D-s húzócím, az Avatar a legfrissebb hírek szerint mégsem jelenik meg idén.

Plusz egy dimenzió a PlayStationbe

A cég a 40 hüvelykes modell piacra kerülésével együtt teljesíti korábbi ígéretét, vagyis kiadja a PlayStation 3 konzolokhoz azt a rendszerfrissítést, mellyel a konzol immár 3D-be kódolt képi jelet képes küldeni a megjelenítőnek - feltéve, hogy azt az eredeti forrás támogatja. Első körben csak játékprogramokkal lesz elérhető ez a funkció, a Sony a Wipeout HD, a PAIN, és a Super Stardust HD játékoknak készíti el a speciális átiratát, emellett a MotorStorm: Pacific Rift című programnak is elkészül egy 3D-s pályája. A 3D-s Blu-ray mozik lejátszásához is firmware-frissítésre lesz szükségük a PS3 konzoloknak, ez azonban csak később érkezik majd.

\"\"
MotorStorm 3D-ben: új dimenziók

A Sony első embere, Sir Howard Stringer korábban elmondta, cége szilárdan eltökélt a 3D térhódítása mellett és a szeptemberi berlini IFA-n kijelentette, a játékkonzol mellett hamarosan a Sony VAIO PC-k és a Blu-ray lejátszók is kompatibilisek lesznek a 3D technológiával, bár hogy mikor jelenhetnek meg az első ilyen termékek, azt egyelőre nem tudni. \"A 3D nyilvánvalóan úton van a tömegpiac felé\" - mondta szeptemberben a Sony vezetője. \"Ahogy néhány éve a HD-vel, most is vannak problémák amiket meg kell oldanunk, de a 3D vonat már sínen van és a Sonynál készek vagyunk vezetni.\"

A cégvezető nem sokkal később, idén januárban bejelentette, hogy a Sony a Discovery Communications-szel és az IMAX Corporationnel közösen tervezi elindítani saját 3D-s tévécsatornáját, mely a tervek szerint hét minden napján, 24 órában kizárólag háromdimenziós műsorokat vetít majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról