Szerző: Koi Tamás

2010. április 15. 15:06

A környezet mellett az adatokat is védeni kell újrahasznosításkor

Az európai adatvédelmi biztos szerint nem elég, ha az elektronikus hulladékot pusztán környezetvédelmi szempontok alapján hasznosítják újra, gondoskodni kell a kidobott, vagy leselejtezett eszközökön található személyes, vagy érzékeny vállalati adatok megfelelő törléséről is.

HIRDETÉS

Peter Hustinx adatvédelmi biztos szerdán fejtette ki véleményét az Európai Bizottság által még 2008-ban elfogadott, az Európai Parlament által is támogatott, elektromos eszközök újrahasznosításával és ártalmatlanításával kapcsolatos direktíváról. A javaslat egyelőre nem emelkedett törvényi erőre, erre hivatkozva hívta fel a figyelmet néhány alapvető hiányosságra Hustinx.

Az adatvédelmi biztos a javaslat kapcsán hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az e-hulladék kezeléséről átfogó, az egész nemzetközösségre kiterjedő, környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező rendelkezés szülessen, ugyanakkor a direktíva a jelenlegi formájában nem nyújt kellő garanciát rá, hogy az újrahasznosított elektronikai eszközök adathordozóiról minden személyes adatot eltávolítanak, mielőtt újra forgalomba kerülnek.

\"\"
Leselejtezett PC-k szétszerelési fázisa: vigyázni kell az adatokra

Hustinx véleményében felhívja  a figyelmet, hogy az elektronikus eszközök - különös tekintettel azokra a berendezésekre, melyeket adathordozókkal láttak el - újrahasznosításának minden fázisában garantálni kell azt, hogy az azokon tárolt személyes adatokhoz ne férhessenek hozzá illetéktelenek. Az adatvédelmi biztos szerint napjainkban ez mindinkább aktuális probléma, mivel az ilyen eszközök forgalmának növekedésével egyre nagyobb mennyiségben is hasznosítják újra az elektronikai berendezéseket.

Az európai adatvédelmi biztos hivatala ezért azt javasolja a törvényhozóknak, hogy a készülő jogszabályban egyrészt kötelezzék az eszközgyártókat arra, hogy a felhasználók számára minden esetben lehetőséget biztosítsanak újrahasznosítás előtt a személyes adatok egyszerű és ingyenes törlésére, másrészt tiltsa meg azoknak az újrahasznosított eszközöknek a forgalmazását, melyeknél az újrahasznosítási folyamat során nem volt száz százalékosan garantált a készülék memóriájának vagy adathordozójának a törlése.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 15:05

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.