:

Szerző: Bizó Dániel

2010. április 15. 15:09

A Motorola kiesett a mobilgyártók élmezőnyéből

Nem újdonság, hogy az elmúlt években a Motorola drasztikusan teret vesztett a mobilpiacon, és a valaha magabiztos második helyről az ötödik helyre esett vissza az eladott készülékek számát tekintve. Az amerikai vállalatnak most újabb békát kell lenyelnie: kiesett a legnagyobb öt gyártó köréből.

A tavalyi negyedik negyedéves mobilpiac számok már jó ideje ismertek, mivel pénzügyi jelentéseiben a vezető gyártók, a Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson és Motorola mindegyike közölte szállításainak pontos nagyságát. Az azonban elkerülte az iparág és szakmédia figyelmét, hogy a kínai ZTE eközben tovább növelte eladásait, és már több mobilkészüléket szállított le mint a Motorola, ezzel bekerült az öt legnagyobb gyártó elitklubjába - ilyen változásra évek óta nem volt példa.

A Motorola 2009 utolsó három hónapjában 12 millió mobilt tudott eladni, ami 38 százalékkal, 7,2 millióval kevesebb 2008 negyedik negyedévénél. Eközben a ZTE 13,4 millióra növelte szállításait, és megközelítette a Sony Ericsson volumenét. Az iSuppli adatai szerint a ZTE globális részesedése elérte a 4 százalékot, a japán-svéd tandem pedig 4,4 százalékon állt a negyedik negyedévben. Az újabb előzésre minden esélye megvan a kínai piacra fókuszáló cégnek, ugyanis a most zárult első negyedévre esik a kínai újév, ami hagyományosan erős keresletet jelent.

A ZTE neve valószínűleg nem cseng ismerősen a legtöbbek számára, mivel a 25 éve alapított vállalat főleg telekommunikációs vállalatok beszállítójaként van jelen a piacon, ügyfelei közt olyan nyugati vállalatok is megtalálhatóak, mint a brit Vodafone, a spanyol Telefónica, vagy az amerikai Verizon és a Sprint, több tucat további vállalat mellett. A valaha olcsó beszállítóként megjelenő cég mára a világ egyik legnagyobb, technológiában versenyképes hálózati berendezésgyártóvá vált, konkurálva az Ericssonnal és a Nokia Siemens Networksszel, no meg persze a szintén kínai Huawei-jel.

Iparági kapcsolataira és mobilhálózati kompetenciájára alapozva a ZTE a hatalmas kínai piacra koncentrál olcsó mobilkészülékekkel és modemekkel, az iSuppli becslése szerint tavaly összesen 60 millió ilyen eszközt szállított le, ami 33 százalékos növekedést jelent. Ha a lendület kitart, akkor a ZTE a szintén szenvedő Sony Ericssont is megelőzheti, amennyiben az nem tud növekedésnek indulni. A Sony Ericsson szintén kieshet a top 5 gyártó közül, a lendületben lévő Research In Motion ugyanis már több mint 10 millió Blackberryt adott el legutóbbi negyedévében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.