Szerző: Koi Tamás

2010. április 13. 11:18

Három elérhető árú kommunikátor a Nokiánál

Hosszú hallgatás után egyszerre három, elérhető árú okostelefont is bemutatott a Nokia. A cég szöveges kommunikációra és közösségi szolgáltatások használatára kihegyezett modellel újított.

A három új  Nokia-modellből kettő QWERTY-billentyűzetes, egy pedig érintőkijelzős típus, előbbi kettő, a Nokia C3 és E5 ezzel tulajdonképpen az E71 sikereire építő E63 nyomdokaiba lép. Az új választék harmadik típusa, a C6 az első, nagyobb tömegek számára is elérhető szétcsúsztatható érintőkijelzős készülék a Nokiánál.

Az új választék legolcsóbb darabja, a nettó 90 euróba (ez nagyjából bruttó 30 ezer forintnak felel meg napi árfolyamon számolva) kerülő Nokia C3 több szempontból is kiemelkedik a cég eddigi termékválasztékából, így többek közt ez az első QWERTY-billentyűzetes mobil a finn gyártó kínálatában, mely az általában olcsóbb telefonokra jellemző Symbian Series 40 operációs rendszert futtatja. A chatelésre és SMS-küldésre kihegyezett mobil természetesen a manapság népszerű közösségi szolgáltatásokhoz, így a Facebookhoz és a Twitterhez is integrált felületet kínál, emellett része a szoftverkínálatnak a chatelésre és levelezésre használható Ovi Chat és Ovi Mail kliens is. A 2,4 hüvelykes, QVGA (320x240 pixeles) felbontású mobilt az árának megfelelően kellően lebutította a Nokia, így nincs 3G-s kommunikáció és GPS a telefonban, van viszont Bluetooth és WLAN-rádió.

\"\"

A Nokia C3 ennek megfelelően csak olyan területeken nyújt használható böngészési élményt, ahol WLAN hozzáférési ponthoz tud csatlakozni a telefon. A gyártó ezt ellensúlyozandó az Opera Mini kompakt webböngészőt is előre telepítette a C3-ra, így a megfelelő keretek közé szorítva GPRS- és EDGE kapcsolattal is böngészhető az internet.

A választék középső tagja, a C3-nál jóval drágább, nettó 220 euróba (vagyis átszámítva körülbelül 75 ezer forintba) kerülő, szétcsúsztatható, érintőkijelzős C6. A 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású, 16:9-es képarányú érintőkijelzővel ellátott mobil jóval komplexebb felépítésű, mint a QWERTY-s társa: a Symbian S60 5.0 operációs rendszerre épülő készülékből nem hiányzik sem az A-GPS modul, sem a HSDPA kommunikáció. A C6 értelemszerűen minden olyan (közösségi) kommunikációs formát támogat, ami a C3-nak is integrált része, emellett a telefonra Yahoo Messenger, Google Talk és Windows Live Messenger kliensek is letölthetők az Ovi Store-on keresztül. A szoftverkínálat része emellett az Ovi Maps navigációs térképalkalmazás, melynek használata külön licencdíj nélkül is lehetséges.

\"\"

Az új kínálatból kissé kilóg az üzleti szegmensnek szánt E5, mely nettó 180 eurós (vagyis kábé bruttó 60 ezer forintos) árával leginkább a korábban megjelent E63-as modell mintáját követi. Az E5 továbbra is a régebbi Symbian operációs rendszert (S60 3.2) futtatja, és az ismert levelezőszolgáltatások mellett - üzleti modell lévén - a Microsoft Exhange és Lotus Notes rendszerekkel is kompatibilis. A WLAN-kommunikációval, A-GPS modullal és HSUPA-modemmel ellátott E5-re lényegében ugyanaz a QVGA felbontású kijelző kerül, ami évekre visszamenőleg megtalálható az E71-ben, az E72-ben vagy a fentebb is taglalt, vadonatúj C3-ban. Az E5 valamivel vastagabb, mint a legendásan vékony E71: a telefon vastagsága 12,8 milliméter, tömege 126 gramm.

\"\"

A Nokia C3 és C6 még a második negyedévben piacra kerül, az E5 várhatóan a harmadik negyedévben debütálhat. Hazai megjelenési idő és az ár várhatóan nem tér majd el jelentősen a Nokia által közzétett részletektől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról