Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 9. 17:45

Frissültek a Dell vállalati noteszei

A Dell bemutatta a kimondottan vállalati felhasználásra szánt, Magyarországon is elterjedt Latitude E-sorozatú noteszgépeit, amelyek mostantól az Intel Arrandale kódnevű processzoraival kaphatók.

A 32 nanométeres asztali és mobil chipeket az év elején jelentette be az Intel, mindegyikük kétmagos, a Hyper-Threading révén négy utasításszál párhuzamos végrehajtására alkalmas.

Arrandale a házban

A Dell gépeiben is használt mobil Core i5 és i7 esetében nem csak a memóriavezérlő, hanem a grafikus mag is bekerült a processzorba, igaz, egyelőre külön szilíciumon. A magasabb fokú integráció előnye az Intel oldalán az alacsonyabb gyártási költség (egyetlen tok szükséges), a noteszgépek  felhasználói számára pedig a magasabb energiahatékonyság (sokkal gyorsabb a CPU és a grafikus chip közti kommunikáció).

Az Arrandale tervezői is nagy hangsúlyt fektettek az energiahatékonyságra, a chipek ugyanazokat az energiagazdálkodási trükköket tartalmazzák mint a 45 nanométeres elődök, azaz agresszív kapuzást, a Hyper-Threading szimultán többszálú végrehajtást, illetve a Turbo Boost technológiát. Utóbbi lehetővé teszi, hogy az egyes processzormagok órajele átmenetileg megemelkedjen egészen addig, amíg a processzor ki nem meríti a rendelkezésére álló fogyasztási keretet.

A mobil változatok esetében nem csak az egyes processzormagok, hanem a grafikus vezérlő is bekapcsolódik a fenti folyamatba, a grafikát intenzíven igénybe vevő alkalmazások alatt a videovezérlő órajele is megnövekedhet, amennyiben a fogyasztási keret ezt lehetővé teszi. Az Intel azonban itt is tovább lépett, a processzor és a grafikus chip nem külön dedikált büdzsével rendelkeznek, hanem osztoznak az energiakereten, vagyis a processzor által fel nem használt energiát a grafikus chip hasznosíthatja, például HD-videó dekódolásakor.

\"\"

A 32 nanométeres chipgeneráció egy teljesen új videovezérlőt kapott egyébként, amelyet az Intel szimplán HD Graphics néven emleget és minden eddigi integrált Intel videovezérlőnél erősebb. A vállalat elsősorban nem a játékok és más 3D alkalmazások futtatására hegyezte ki az új vezérlőt, inkább a videolejátszási képességeket tolta előtérbe, mivel ez az egyik legfontosabb felhasználási terület az átlagos PC-felhasználók számára - eközben azonban szerencsére drasztikusan javult a 3D-gyorsítás is. Ennek ellenére néhány éves játékok is bátran futtathatók az Intel HD graphics vezérlőn, a HWSW tesztje szerint játszható sebesség érhető el például a Call of Duty 4-gyel, persze vállalati felhasználásnál erre aligha lesz szükség vagy lehetőség.

Mit kínál a Dell?

A Latitude E-sorozat új tagjai között az E6410, E6510 és E6410 ATG modelleket találni, utóbbi egy strapabíró, terepre szánt modell, megerősített védelemmel. Az E6410 egy 14,1 hüvelykes LED-kijelzővel szerelt notebook, Core i5 vagy Core i7 processzorral, akár 8 gigabájt DDR3 memóriával és 500 gigabájtos merevlemezzel, ami helyett feláért 256 gigabájtos SSD is vásárolható. Az E6510 hardver tekintetében megegyezik kisebb testvérével, de már 15\" kijelzőt kapott, amelynek felbontása akár 1920x1080 pixel is lehet. Nagyobb grafikus teljesítményt igénylő feladatok alá NVIDIA Quadro NVS 3100M grafikus chippel is rendelhetők a gépek.

\"\"

Alapfelszereltség a 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlő, felárért kérhető 3G modem, WiMAX és Bluetooth 3.0 adóvevő is. A biztonságos vállalati felhasználást olyan hardveres képességek támogatják mint az ujjlenyomat-olvasó és a smartkártya-olvasó, persze egyik sem szériatartozék. A Dell tájékoztatása szerint az új Latitude gépek olyan képességekkel bővültek mint a szabadesés-érzékelő, amely a notesz leejtésekor parkolópályára állítja a merevlemez író-olvasó fejét az adatsérülés elkerülése érdekében, emellett a notebookok tulajdonosai a Latitude ON segítségével az operációs rendszer indítása nélkül nézhetik meg leveleiket, naptárjukat és ismerőseik jegyzékét. A strapabíróságot magnéziumötvözetből készült vázzal igyekszik biztosítani a Dell, ugyanebből az anyagból készült a kijelző kerete is.

A Latitude E6410, E6510 és E6410 ATG noteszek háromféle színben kaphatók (fekete, ezüst, piros), igény szerint Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszerrel. Az E6410 induló ára 1014 dollár, az E6510-ért legalább 1064 dollárt kell fizetni, a strapabíró E6410 ATG-ért pedig legkevesebb 2114 dollárt kér a Dell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról