Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 9. 13:51

Harmincmillió mexikói maradhat mobil nélkül

A mexikói hatóságok a szervezett bűnözés elleni harc jegyében minden mobiltelefont regisztrálni akarnak, ehhez a tulajdonosnak egy előre megadott számra kell küldenie személyes adatait. A 85 millió előfizető több mint harmada azonban még nem regisztrálta magát, pedig szombaton lejár a határidő.

A drogkereskedelem, az embercsempészet és egyéb bűncselekmények elleni harc részeként a mexikói kormányzat kötelezővé tette a lakosok számára mobiltelefonjuk regisztrációját. A rádióban és a tévéadókon hetek óta futnak hirdetések, amelyek erre hívják fel a figyelmet, azonban a 84 millió előfizetőből mintegy 30 millióan még nem tettek eleget ennek a kötelezettségnek, írja a Reuters. Elméletileg szombaton ezeket a készülékeket az operátoroknak le kell tiltaniuk a hálózatukról.

Az ország legnagyobb molbilszolgáltatója, a 71 százalékos részesedéssel rendelkező America Móvil minden lobbierejét beveti, hogy időt nyerjen és elhalassza az egy éve hozott rendelet hatályba lépését. A közel 60 millió ügyféllel rendelkező America Móvil tulajdonosa Carlos Slim, aki Bill Gates-t megelőzve a világ leggazdagabb embere lett a Fortune magazin évente összeállított listáján. Aggodalma érthető, hiszen több tízmillió ügyfelet veszhet a vállalat, ha szombaton le kell kapcsolnia a még nem regisztrált előfizetőket a hálózatról.

\"Közel 30 millió ember érintett, sokuk számár a mobiltelefon jelenti az egyetlen távközlési lehetőséget\" - nyilatkozta Guillermo Ferrer, a cég intézményi kapcsolatokért felelős vezetője. Becslések szerint napi 10 millió dolláros, azaz 2 milliárd forintos bevételkiesést jelentene az America Móvil számára, ha a nem regisztrált ügyfeleit kitiltja a hálózatáról.

A rivális Telefónica kerek perec-kijelentette, nem fogja elvágni a nem regisztrált ügyfelek kommunikációs lehetőségeit. \"A távközlés a köz érdekét szolgálja és alkotmányos jog, ami nem vehető el a lakosságtól\" - áll a vállalat tegnap kiadott közleményben. A Telefónica hang- és adatszolgáltatásait egyaránt elérhetővé kívánja tenni a szombati határidő után is, mindenki számára. A szolgáltató előfizetőinek 40 százaléka még nem regisztrálta magát.

Mexikóban a lakosság túlnyomó része feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezik, amelynek megvásárlásához nem kell személyazonosságát igazolni. A mobiltelefonokat így természetesen bűnözők is előszeretettel használják, mivel teljes anonimitásban maradhatnak. Emberrablásoknál a váltságdíjért rendszeresen mobilon jelentkeznek be a bűnözők, mivel senki sem tudja, kihez tartozik a szám. A kormányzat leginkább az emberrablások terjedése miatt vezette be a mobiltelefon-felhasználók számára a regisztráció kötelezettségét.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról