:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 8. 09:52

Népszerű az Internet Explorer 9 előzetese

Megjelenése óta több mint 700 ezerszer töltötték le az Internet Explorer 9 előzetesét, amit március közepén adott ki a Microsoft. A következő tesztverzió május közepén várható.

A Microsoft március közepén adta ki az Internet Explorer 9 első előzetesét, amelyet egy céghez közeli forrás szerint azóta már 700 ezerszer töltöttek le az érdeklődők.

Az Internet Explorer 8 fejlesztésekor a szabványokhoz való igazodás volt a Microsoft fő célkitűzése (a biztonság mellett), az IE9 a szabványokról és a teljesítményről szól. Az új böngészőbe vadonatúj JavaScript-motor került, így az IE9 JavaScript-teljesítménye már összemérhető a legjobbakéval. A Chakra egyik erénye hogy támogatja a többszálú végrehajtást, a böngésző külön szálon a CPU natív utasításkészletére fordítja le a JavaScript kódot. Az IE9 a grafikus megjelenítést is képes hardveresen gyorsítani a Windows API-k segítéségével.

Az IE9 előzetese egy végletekig puritán szoftver, szinte csak egy böngészőmotor, valójában nincs is felhasználói interfésze. Ugyanakkor több beépített tesztet tartalmaz, amelyek segítségével kipróbálható a szoftver, különös tekintettel a megjelenítés hardveres gyorsítására, a HTML5-támogatásra vagy éppen az új JavScript-motorra. Dean Hachamovitch, az IE fejlesztéséért felelős vezető a ZDNet újságírójának, Mary Jo Foley-nak telefonon elmondta, a tesztelők fele az IE9 sebességét és teljesítményét próbálta ki a beépített tesztek segítségével, több mint negyede a grafikus tesztekre összpontosított míg 22 százalék a HTML5-képességeket vizsgálta elsősorban.

A Microsofthoz eljuttatott hibajelentések legnagyobb része a grafikát (SVG), a kompatibilitást, illetve a Trident kódnevű renderelőmotort érintette, mondta el Hachamovitch. A Microsoft fejlesztői gőzerővel dolgoznak a javításokon. Az IE9 első előzetesének kiadásakor a Microsoftazt ígérte, nyolc hetente lesz újabb tesztváltozat a böngészőből. A következő kiadás május közepén esedékes és Hachamovtich szerint ez a határidő tartható is. A második előzetes is az elsőhöz hasonló lesz, azaz kimondottan a tesztekre koncentrál és ez sem tartalmaz majd grafikus felhasználói felületet.

Az Internet Explorer 9 béta vagy a végleges verzió megjelenésének idejéről egyelőre semmit sem árult el a Microsoft. Az IE7 és IE8 bemutatása között két és fél év telt el, ha most is ilyen tempóban dolgozik a Microsoft, akkor az IE9 megjelenése 2011 őszére eshet. A Microsoft-vezető határozottan cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint az IE9 érkezése előtt a Microsoft egy kipofozott Internet Explorer 8-változatot adna ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.