Szerző: Koi Tamás

2010. április 7. 14:38

Nokia E71-re és E66-ra is megjött az ingyenes Ovi Maps

A \"vásárlók visszajelzéseire\" hallgatva meggondolta magát a Nokia, és két korábbi, E-sorozatú okostelefonhoz is elérhetővé tette a navigációra is ingyenesen használható Ovi Térképek alkalmazást.

A finn mobilgyártó január végén jelentette be, hogy egyes kurrens okostelefonjaira, valamint a jövőben megjelenő újdonságokra ingyenesen elérhetővé teszi az Ovi Térképek nevű térképalkalmazás legújabb változatát. A támogatott készülékek listájából néhány régebbi sikermodell, jellemzően Symbian S60 3.1 operációs rendszert futtató készülék, így például az E66 és E71 is kimaradt. A Nokia most pótolta a hiányosságot, a cég egyszersmind leszögezte, ez a két típus volt az egyetlen kivétel, a későbbiekben csak az újabb modellekre koncentrál.

Az Ovi Térképek korábbi készülékekkel is kompatibilis változatának az elkészítése a Nokia szerint nem volt egyszerű feladat, ráadásul a \"technikai kötöttségek\" miatt bizonyos kiegészítő funkciók nem működnek (pl. Guide Michelin, illetve Lonely Planet). Nyilvánvaló ezzel együtt, hogy az ingyenes navigáció gyakorlatilag minden S60 3.1-es készülékkel üzemképes lehetne (például az N95 vagy 6110 Navigator), a Nokia vélhetően marketingmegfontolásokból döntött a korlátozásról.

\"\"

Termékoldalról egyébként valójában az E71 és az E66 lehet az a két Nokia telefon, ahol valóban ingyenesen elérhető a turn by turn navigáció, az újabb modellek esetében ugyanis a gyártó könnyűszerrel beépítheti a felmerülő költségeit a készülék fogyasztói árába - ezt visszamenőleg értelemszerűen nem teheti meg. Az Ovi Térképek ingyenes navigációra használható verziója letölthető a nokia.com/maps weboldalról.

A Navteq technológiáját használó Ovi Térképek ingyenessé tétele a várakozások szerint részese lehet annak a folyamatnak, mely gyökeresen átalakítja a navigációs eszközök piacát. Az akció levét leginkább a PNA-gyártók ihatják meg, akik az egyre fejlettebbé váló, és egyre több platformon megjelenő, kedvező árú, vagy éppen ingyenesen kínált mobilos térképalkalmazásoknak köszönhetően csökkenő eladásokkal kell számoljanak.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról