:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 1. 14:14

Több processzorra nyújtózhatnak a Linuxos vendégek Hyper-V-n

A Microsoft kiadta a Linux Integration Services for Hyper-V 2.1 bétaváltozatát, amely végre lehetővé teszi a Linux vendégek számára hogy több logikai processzort is igénybe vegyenek a futáshoz.

A Microsoft virtualizációs köztesrétege, a Hyper-V eddig is támogatta linuxos vendégek futását, azonban a legfeljebb egy logikai processzort tudott számukra biztosítani, ami erőteljesen korlátozta a megoldás használhatóságát teljesítményigényes környezetekben. A Linux Integration Services 2.1 végre lehetővé teszi akár négy logikai CPU hozzárendelését is egy Linuxot futtató virtuális géphez,

Az újdonságok listája ezzel azonban nem teljes, a Microsoft a Linux vendégek számára is lehetővé tette a frissítéssel, hogy rendszeridejüket a gazdagéppel szinkronizálják. A Hyper-V köztesrétegen virtualizált Windowsok számára ez a képesség eddig is rendelkezésre állt. A Linux Integration Services 2.1 újdonsága még a linuxos virtuális gépek leállítását végző komponensek integrációja, így a Hyper-V kezelőfelületéből is lehet már a szervereket \"shutdown\"-olni.

Az integrációs komponensek a SUSE Linux Enterprise Server 10 SP3 (x86, x64), SUSE Linux Enterprise Server 11 (x86, x64) és Red Hat Enterprise Linux 5.2 vagy újabb (x86, x64) operációs rendszereket támogatják. Elméletben nincs akadálya a SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2 használatának sem, de ezt a verziót 2010. április 12. után már maga a Novell sem támogatja. Más Linuxokkal is működik a Linux Integration Services, mivel az integrációt a kernelbe épülő komponensekkel oldja meg.

A redmondi vállalat még tavaly nyáron jelentette be a Linux Integration Services elérhetőségét, amelyet BSD és GPLv2 licenceléssel tesz elérhetővé. A változások miniden bizonnyal hamarosan bekerülnek a Linux kernelbe, az SMP patch beillesztése már meg is történt, olvasható a Microsoft virtualizációval foglalkozó blogján.

A Linux Integration Services for Hyper-V 2.1 béta a Microsoft Connect oldalról tölthető le, a belépéshez és letöltéshez működő Live ID szükséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.