:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 30. 16:27

Dupla memóriakapacitás a Samsungtól

Megkezdte 32 gigabájtos DDR3 memóriamoduljainak szállításait a Samsung Electronics, amelyeket kétségtelenül szerverekbe szánnak. Ezzel megduplázható a szerverek maximális memóriakapacitása, igaz, időre lesz szükség, mire a márkás szerverszállítók felveszik kínálatukba, és valószínűleg aránytalanul drága is lesz kezdetben.

A Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb memóriagyártója, megkezdte a 32 GB kapacitású DDR3 memóriamodulok tesztpéldányainak szállításait, és várhatóan egy negyedév múlva már végleges termékként is megkezdődhet a forgalmazás, miután a szervergyártó partnerek kitesztelték és minősítették azokat. Az eddigi legnagyobb kapacitású, teljes magasságú DDR3 DIMM 16 gigabájtos.

A Samsung ezt a kapacitást egy hónapja bemutatott 4 gigabites DDR3 chipjeire alapozva tudja felmutatni, amelyeket amelyeket 40 nanométeres osztályú eljáráson termel - a pontos csíkszélességet nem szívesen adja meg a Samsung, de valószínűleg 48 nanométeres technológiáról van szó. A Samsung két ilyen 4 gigabites chipet tokoz össze, így képes elérni a 32 gigabájtos kapacitást. A 8 bites ECC, vagyis hibajavító kód tárolásához a nyers kapacitáson felül további 4 ilyen tok, vagyis 8 chip található a DIMM-en, összesen 36 tok és 72 chip. A chipek képesek másodpercenként 1600 megatranszferes sebességre.

A Samsung szerint a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően az új modulokkal jelentősen mérsékelhető a szerverek fogyasztása és így működési költsége, ami szigorúan technikailag nézve igaz, ugyanakkor a nagykapacitású DIMM-ek árazása aránytalan, exponenciális görbét követ - egy 8 gigabájtos DDR3 ECC DIMM ára például több mint háromszorosa a 4 gigabájtosnak, vagyis 50 százalékos felárat kell fizetnünk azonos kapacitásért, amit valószínűleg sosem hoz vissza az alacsonyabb fogyasztás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.