Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 30. 14:42

Tetszik a népnek a Windows 7

Kereskedelmileg sikeresen rajtolt a Windows 7, de az operációs rendszert nem csak megveszik, hanem szeretik is a felhasználók, derül ki a Forrester Research által elvégzett kutatásból.

Kedvező piaci fogadtatásban részesült a Windows 7. A tavaly ősszel piacra dobott szoftver nem csak minden idők legjobban rajtoló operációs rendszere lett, hanem a felhasználókat is meggyőzte. A Forrester Research friss kutatása szerint az amerikai vásárlók jelentős része hallott az operációs rendszerről és akik kipróbálták, többnyire jó véleménnyel voltak róla. A megkérdezettek több mint 80 százaléka adott ötös skálán négyes vagy annál jobb osztályzatot a Windows 7-nek, a vadonatúj operációs rendszer megítélése így jobb mint  a Windowsok átlaga.

Az elemzés szerint a Windows 7 egyik legnagyobb dobása, hogy sok felhasználó lecserélte rá régebbi operációs rendszerét. Az amerikai piacon egyáltalán nem jellemző egy meglevő PC-n operációs rendszert frissíteni, a legtöbb vásárló csak géppel együtt vesz új OS-t. A Forrester által megkérdezett vevők 43 százaléka azonban korábbi operációs rendszerről frissített Windows 7-re, amely az elemzőcég szerint leginkább annak köszönhető, hogy a szoftver jól használható régebbi hardvereken is, ellentétben például a Windows Vistával vagy akár az XP-vel, amelyek a maguk idejében viszonylag erős gépet igényeltek.

A Microsoft előző asztali Windowsa, a Vista már megjelenése pillanatában szinte halálra volt ítélve, annyira rossz volt a megítélése a potenciális vásárlók körében és a legtöbben kipróbálás nélkül egyszerűen \"leírták\". Emlékezetes, hogy a Microsoft 2008 tavaszán egy fókuszcsoportos kutatás során összegyűjtött 140 PC-felhasználót, akik nem voltak túl jó véleménnyel a Vistáról. Ezeknek az embereknek megmutattak egy új operációs rendszert, a Mojavét, amelyet egy rövid demó keretében ki is próbálhattak: a legtöbbjük el volt ragadtatva a képességeitől. Azt már csak a végén árulták el a Microsoft képviselői, hogy a Mojave nem létezik, a szoftver valójában a Vista volt.

A Forrester kutatása alapján a Windows 7-hez pozitívan állnak a felhasználók, a megkérdezettek 44 százaléka állította, hogy jókat hallott a termékről. Mégis, a válaszadók 43 százaléka vélekedett úgy, hogy nem lát okot arra, miért kellene lecserélnie a jól bevált Windows XP-t.A NetMarketshare adatai szerint világszinten a Windows XP a legnépszerűbb operációs rendszer 65 százalékos részesedéssel, a Windows Vistának 16 százalékos, a Windows 7-nek pedig 8 százalékos az aránya. Magyarországon a www.rankings.hu adatai szerint a netezők 79 százaléka Windows XP-t használ, a Windows 7 részesedése már 11 százalék, a Vistáé már a 8 százalékot sem éri el.

A Windows 7 végleges változata 2009 augusztusa óta érhető el, először csak a Microsoft partnereinél dolgozó fejlesztők, MSDN- és TechNet-előfizetők tölthették le az operációs rendszert, amely végül október 23-án jelent meg világszerte az üzletekben. A termékből március elejéig 90 millió példányt értékesített a Microsoft. A Windows Vistából a megjelenést követően öt hónap alatt fogyott 60 millió darab, pedig 2007-ben a PC-piac még dinamikusan növekedett, míg most a recesszió kiheverése után csak éppen kezd visszatérni bele az élet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról