Szerző: Koi Tamás

2010. március 26. 16:31

Böngészőfejlesztő céget vett a Nokia

Felvásárol egy mobilböngészőkre szakosodott fejlesztőcéget a Nokia. Az amerikai Novarra többek közt egy olyan proxyalapú megoldással rendelkezik, mint amilyet az Opera Mini is használ.

A több mint száz főt foglalkoztató, 2000-ben alapított Novarra száz százaléka a Nokia kezébe kerülhet a tranzakció lezárásával, a böngészőplatform fejlesztése így a továbbiakban a finn cég égisze alatt zajlik, emellett a böngésző a tervek szerint integrált része lesz a legtöbb, középkategóriás, valamint belépőszintű Nokia készülék szoftverválasztékának.

A Novarra legjelentősebb terméke, a Vision Mobile Browser hasonló elven működik, mint a norvég Opera Software népszerű kompakt webböngészője, az Opera Mini. A telefonok típusától és a szoftverháttértől függően Java-alapú, vagy C++ kódban írt alkalmazás valójában nem végez feldolgozást, csak megjelenítést, vagyis a weboldalak renderelését proxyszerverek végzik, és küldik át az eredményt a mobilra.

A rendszer használata alapvetően két előnnyel jár: egyrészt az alkalmazás felépítése viszonylag egyszerű, ezért az olcsóbb, gyengébb képességű mobilokon is használható, másrészt az adatok letöltéséhez kisebb sávszélesség is elegendő, így a rendszer leginkább az olyan területeken - főként fejlődő országokban, vagy vidéki régiókban - válhat be, ahol nincs a gyors mobil böngészést lehetővé tevő 3G-s lefedettség.

A Nokia várakozása szerint a platformra épülő új szolgáltatás, vagy szolgáltatások az idei év során, egyelőre pontosan meg nem határozott időpontban jelenhetnek meg a cég portfóliójában. A felvásárlási folyamat a tervek szerint a második negyedévben zárulhat le, ezután a Novarra a Nokia leányvállalata lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról