Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Linuxos netbook negyvenezer forintért

Bodnár Ádám, 2010. március 26. 15:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IBM, a Canonical és a Simmtronics közösen jelentette be a Simmbook névre keresztelt linuxos netbookot, amelyet kifejezetten fejlődő országok piacain, elsőként Dél-Afrikában szeretnének értékesíteni, később pedig olyan országokban is elérhető lesz mind India, Vietnam és Thaiföld.

A Simmbook egy Intel Atom N270 processzort, 1 gigabájt memóriát és 160 gigabájtos merevlemezt tartalmazó, 10 hüvelykes netbook, amely hardverét tekintve semmiben sem tér el a nagy gyártók (pl. Asus, Acer) kínálatában megtalálható gépektől. A készüléken azonban nem Windows, hanem Ubuntu Netbook Remix operációs rendszer fut, valamint az IBM Client for Smart Work, amely a Lotus Symphony ingyenes irodai csomagot tartalmazza, illetve a LotusLive szolgáltatáscsomagot. A LotusLive az IBM hosztolt vállalati csoportmunka-megoldása, amely levelezőt, azonnali üzenetküldőt, közös naptárat, csoportmunka-tertet és egyéb szolgáltatásokat tartalmaz.

Az olcsó notesz által megcélzott fejlődő informatikai piacokon ma még a desktop gépek az elterjedtek, mivel ezek érhetők el olcsón. Az IBM, a Canonical és a Simmtroncs szerint a Simmbook révén most egy megfizethető árú mobil eszköz kerülhet a vevőkhöz. "Az IBM Client for Smart Work az IBM és a Canonical teljes desktop csomagja, amely nyílt, egyszerűen használható és biztonságos alternatívája a drága tulajdonosi PC-s szoftvereknek, például a Microsoft Windowsnak" - áll a Nagy Kék közleményében. "Segítségével egy tipikus windowsos PC árához képest akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető."

A Simmbook ára szoftverekkel együtt 190 amerikai dollár, vagyis kevesebb mint 40 ezer forint, vagyis a masina valóban majdnem fele annyiba kerül mint egy windowsos netbook. Kérdés, a megoldás mennyire lesz életképes a piacon

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.