Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 26. 13:30

Extra tárhely, kevesebb fogyasztás a noteszgépekben is

Újra nagyot lépett előre a merevlemezipar. A Toshiba legújabb mobil merevlemezei, az eddig elérhetőkhöz képest 50 százalékkal nagyobb kapacitást kínálnak. Immár a 2,5 hüvelykes kategóriában is elértük az 1 terabájtot.

A Toshiba mobil merevlemezekkel bővítette termékkínálatát, két új, 2,5 hüvelykes nagy kapacitású darabbal megtoldva a listát. A bejelentés egyrészt azért érdekes, mert a vállalatok kínálatában nemigen találni ekkora kapacitású diszkeket ilyen kicsiben, másrészt ez a két modell az első újítás,  mióta a Toshiba tavaly ősszel megvásárolta a Fujitsu merevlemez-üzletágát.

A kisebbik 750 gigabájtos modell, az MK7559GSXP 9,5 milliméter vastag, kéttányéros meghajtó, ami a korábbi 5400-as fordulatszámú 2,5 hüvelykes merevlemezekhez képest 14 százalékkal alacsonyabb fogyasztást tud felmutatni, ennél a modellnél a tárkapacitás növekedése mellett inkább ez tűnik fontos szempontnak a noteszgép-felhasználók számára.

A nagyobbik, 1 terabájtos modell, az MK1059GSM már kissé vaskosabb, 12,5 milliméter, illetve 46 grammal többet is nyom, mivel három tányért tartalmaz, de hozza a 3,5 hüvelykes 5400-as fordulatszámú merevlemezek teljesítményét, emellett pedig jóval kevesebbet fogyaszt. Mindkét új modell körülbelül 12 ezredmásodperces keresési idővel bír, 8 megabájtos pufferrel rendelkezik, s természetesen a 3 Gbps átviteli sebességre is képes SATA felületen kommunikál.

A notebook ugyan továbbra is az elsődleges felhasználási terület a kis méretű merevlemezek számára, de a nagy kapacitás és jobb teljesítmény miatt egyre gyakrabban kerülnek be set-top boxokba, televíziókba, illetve adatközpontokban is egyre gyakrabban használnak 2,5\" méretű diszkeket a szokásos 3,5 hüvelykes helyett.

A Western Digital tavaly júliusban már bejelentett 750 gigabájtos és 1 terabájtos kapacitású, 2,5\" kivitelű mobil merevlemezt, azonban azok mindegyike 12,5 milliméteres kivitelű volt és kizárólag külső, USB-s házba szerelve lehet őket megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról