Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 25. 12:41

Leállt a YouTube

Ebben a hónapban már másodszor áll le teljesen a világ legnagyobb videómegosztója, a YouTube. A hiba általános, világszerte jelzik a felhasználók, hogy nem érik el az oldalt. Hibaüzenetként mindössze annyi jelenik meg egy üres oldalon, hogy \"Http/1.1 Service Unavailable\".

A YouTube a világ egyik legnagyobb forgalmú weboldala, globálisan a harmadik, az Egyesült Államokban a negyedik legtöbb felhasználó által látogatott szájt. Egy ekkora rendszert életben tartani komoly kihívás és az utóbbi időben úgy tűnik, komolyabb problémák ütötték fel a fejüket,  többször is akadozott a szolgáltatás. Február 18-án kisebb kimaradások voltak, március 2-án pedig a mostanihoz hasonló teljes leállás történt. A hiba csak a főoldalt érinti, a videólejátszás gond nélkül működik, így a beágyazott videók, illetve a közvetlenül linkelt videók is elérhetőek.

\"\"

Megvan a forgatókönyv

Az előző alkalommal néhány óra elteltével az oldal be-beindult, s egy ideig akadozva volt elérhető,  majd szép lassan újra visszaállt minden a rendes kerékvágásba. Az ilyen esetekben a hirtelen felhasználói érdeklődés a károkat még tovább fokozza, hiszen a közösségi hálózatokon, blogokon, újságokban azonnal híre megy a leállásnak, s felhasználók milliói frissítik újra az oldalt, hogy lássák, változik-e a helyzet. Eközben még nagyobb terhelést küldenek a webszerverek felé, megnehezítve a helyreállítást.

\"\"

Akadozik a web

Tegnap egyébként több jelentős webes szolgáltatással voltak problémák, a Gmail rendszerében a felhasználók egy rétege hosszú késéssel kapta meg leveleit, illetve a levélküldés is akadozott. Továbbá órákon keresztül nem működött a Wikipedia és a Microsoft azonnali üzenetküldő szolgáltatása, az MSN Live Messenger is hibásan működött fél napig. Ott a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy nem látszanak a bejelentkezett ismerőseik, illetve az üzenetek nem érnek célba. Magyarországon eközben az iWiW háza táján történt leállás, igaz tervezett formában. Az iWiW Connect funkció bevezetéséhez szükséges előkészületek miatt az iWiW API nem volt elérhető egy napig, így az alkalmazásokkal kapcsolatban is tapasztalhattak az emberek működési zavarokat.

A YouTube leállás további részleteiről a HWSW hivatalos Twitter csatornáján közvetítünk. (Itt)

Update: A leállásnak hivatalosan magyar idő szerint délután fél 2 után lett vége. A főoldal visszatért, a szolgáltatás a megszokott módon működik tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról