:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 25. 09:56

Forrester: bizonytalan az SAP NetWeaver jövője

Bizonytalan az SAP NetWeaver köztesrétegének jövője, figyelmeztetett a Forrester Research a napokban. A kutatócég nem javasolja az ügyfeleknek, hogy komplex nagyvállalati projektekre kiterjedően használják integrációs alapként a NetWeaver szoftvereket.

A Forrester szerint az SAP az elmúlt évek során visszaesett a köztesrétegek fejlesztési versenyében az olyanokkal szemben mint az Oracle Fusion és az IBM WebSphere. Az elemzőcég ráadásul úgy találta, hogy a német szoftveróriásnak többé nem is áll szándékában egy új,  önálló integrációs platformot kidolgoznia, és nagyon kicsi az esélye annak, hogy újabb lendületet adna a NetWeaver fejlesztéseinek.

Mindennek következtében a Forrester nem javasolja, hogy a NetWeaver képezze a middleware alapot az egész vállalatra kiterjedően. A NetWeaver szoftverek az SAP üzleti alkalmazásaival szorosan integrálódnak, és lényegében futtatási környezetet biztosítanak az SAP környezet számára, valamint biztosítják, hogy azokat össze lehessen kapcsolni más szoftverekkel is. A Forrester szerint az SAP modulok kiszolgálása érdekében továbbra is NetWeavert kell használni, más alkalmazások integrációjához azonban javasolt más megoldások bevezetése, mint a JBoss vagy WebSphere.

Az SAP jövőbeni iránya a NetWeaver kapcsán nem ismeretes egyelőre. A Forrester értékelése szerint az SAP valószínűleg nem fog exkluzív partneri megállapodást kötni, hanem gyártósemlegességre készíti fel az SAP alkalmazásokat, és többféle middleware megoldást is támogatni fog integrációs alapként, amelyek fel tudják majd váltani elsősorban a NetWeaver komponenseket, de nem szükségszerűen egyszerre az összeset. Az ügyfelek ugyanis sok esetben valószínűleg nem egyetlen cégtől kívánják beszerezni az összes összetevőt, és JBoss alkalmazásszerver és portálmenedzsment mellett például Oracle vagy IBM azonosságkezelést kívánnak bevezetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.