Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Fejlettebb adatkommunikációval ruházhatják fel a mobilokat

Koi Tamás, 2010. március 24. 13:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egyre több olyan mobil kerül napjainkban forgalomba, melyet WLAN-vezérlővel látnak el, ugyanakkor ezek a készülékek szinte kivétel nélkül a Wi-Fi szabvány valamelyik régebbi változatával kompatibilisek csak.

hirdetés

Ez a helyzet változhat mostantól a szabvány gondozó Wi-Fi Szövetség álláspontja szerint, miután a szervezet bejelentette, hogy a mobilkészülékek gyártói számára is elindítja az eszközök minősítésére létrehozott "Wi-Fi CERTIFIED n" programot. Ezzel a jelenlegi, WLAN-elérésre képes mobilokat a jövőben olyan eszközök követhetik majd, melyek a 802.11n vezeték nélküli kommunikációs szabvánnyal is csatlakozhatnak a hozzáférési pontokhoz.

Jóllehet az első, 802.11n szabvánnyal kompatibilis okostelefonokat már korábban bejelentették (ilyen például a Samsung Wave is), a Wi-Fi Szövetség programja komoly löketet adhat a modernebb szabvány térhódításának a mobiltelefonok szegmensében is. A szervezet közleménye szerint az új szabványnak megfelelő eszközöknél egyelőre nem lehet számítani az adatátviteli sávszélesség jelentős növelésére, mivel a fókusz elsősorban a rádió hatótávolságának kiterjesztésének helyeződik ebben az esetben.

A Wi-Fi Szövetségnél ugyanakkor kiemelik, hogy a 802.11n szabvány fejlettebb, hatékonyabb adatcserélő rendszerének köszönhetően arra mindenképpen lehet számítani, hogy az újabb eszközökben a WLAN-rádió használata jóval kevésbé terheli majd az akkumulátort, mint a jelenlegi megoldásoknál. Vagyis a mobiltelefon tulajdonosa akár egész nap bekapcsolva hagyhatja a készülék Wi-Fi modulját anélkül, hogy mindez jelentősen befolyásolná az üzemidőt.

Az ABI Research piackutató szerint a tavalyi évben megközelítőleg 580 millió WLAN-kommunikációra alkalmas eszközt szállítottak le a gyártók a legkülönfélébb szegmensekben, ezek jelentős része, körülbelül 141 millió készülék mobiltelefon volt. A piackutatónál úgy látják, hogy 2014-ben félmilliárd olyan mobilt dobhatnak piacra, mely WLAN-képességekkel is el lesz látva, 2012-től pedig a készülékek túlnyomó többsége már az új, 802.11n szabvány is támogatja majd.

A WLAN-vezérlők használata a mobiltelefonoknál korábban elsősorban az okostelefonokra volt jellemző, manapság azonban már középkategóriás, vagy kifejezetten tömegtermékeknek szánt mobilokba is beépítik a Wi-Fi modult, mely többnyire a Bluetooth-vezérlővel egy integrált chipben kap helyet. A WLAN-hálózaton keresztül a mobilok éppúgy elérhetik az internetet, mint a 3G-s mobilhálózaton, emellett kommunikálhatnak is a többi, hálózatba kötött eszközzel, kihasználva például a médiafájlok megosztásában rejlő lehetőségeket.

A Wi-Fi eléréssel rendelkező telefonok forgalmazása a szolgáltatóknak is jó üzlet lehet, hiszen az a felhasználó, aki a munkahelyén vagy otthon vezeték nélküli hozzáférési ponthoz csatlakozik mobiljával, nem terheli adatátvitel során az operátor adóhálózatát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.