Szerző: Bizó Dániel

2010. március 22. 17:30

VMware felhasználói találkozó csütörtökön

Csütörtökön, március 25-én rendezik meg 2010 első VMware felhasználói találkozóját. Az eddigi hagyományokat folytatva ezúttal az előadók továbbra is igyekeznek a gyakorlatban hasznosítható tudást átadni, és várják a kérdéseket.

A 2008-ban létrejött magyar VMware User Group igyekszik kinőni magát, aminek érdekében idén négy nagyobb szabású találkozót is tervez az online aktivitás fokozása mellett. Az idei első esemény, amelyet a budapesti Aréna Pláza lát vendégül, már professzionális szervezést kap, és minden korábbinál több érdeklődőt várnak a rendezők. A hangsúly azonban továbbra is a gyakorlatban is hasznosítható műszaki tartalmon van, amit demonstrációkkal nyomatékosítanak az előadók - a részvétel ingyenes.

A rendezvényen több olyan kérdést is érintenek a VMware környezetekkel a gyakorlatban is foglalkozó előadók, amelyek alapvetőek lehetnek a mindennapok során. Ilyen például a VMware által lehetővé tett hibatűrő megoldás, a Fault Tolerance gyakorlati vonatkozásainak tárgyalása, mint például mit is jelent az egy virtuális processzorból fakadó korlát, vagy az elsődleges és másodlagos VM-ek közti folyamatos szinkronizáció által támasztott hálózati követelmények. A VMware saját fejlesztésű szoftveres lockstepre technikájára épülő Fault Tolerance a cég tavaly megjelent vSphere 4 generációban debütált.

Terítékre kerül a vendégek üzemeltetésének kisebb-nagyobb kihívásai és buktatói is, amelyek sokszor nem eléggé dokumentáltak, pedig néhány apróbb konfigurációt követően később sok fejfájástól megkímélhetjük magunkat - az üzemeltetési tapasztalatokat itt a MOL és a Netalfa szakemberei osztják meg.

Az általános tanácsok mellett specifikusan szó esik majd a Linux vendégekről is, amelyek alapvetően probléma nélkül futtathatók virtualizálva, de számos olyan trükk adódik, amellyel hatékonyabbá tehetjük munkánkat, például a logical volume managerrel (lvm), de növelhetjük a VM teljesítményét is például paravirtualizációs konfigurációval. Szó esik majd a fizikai telepítések virtualizálásáról, és a processzorok számának, valamint a memória mennyiségének online (hot add) változtatásáról is a Linux VM-ek részére.

Ha VMUG találkozó, akkor nem maradhat el a PowerShell szkriptelés CIB-nél kifejlesztett mágiája sem, amely lényegében kezdetektől fogva végigkíséri a rendezvényt - a CIB masszívan alkalmazza a VMware eszközeit, többek közt az Inter-Európa Bank beolvasztását is így hidalták át minden komolyabb kiesés nélkül. A bemutatott példaszkriptekkel automatizálhatóak a riportok készítése és a távoli beállítások is.

A teljes program és a regisztrációs űrlap megtalálható a VMUG honlapján. Amennyiben felvetés vagy kérdés merülne fel valamelyik előadások témájában, úgy azt érdemes a kommenteknél jelezni, hogy az előadók fel tudjanak készülni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról