:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 22. 12:54

Kipróbálható a Novell Pulse

A Novell éves szakmai rendezvényének, a BrainShare-nek a látogatói próbálhatják ki először a vállalat vadonatúj kollaborációs megoldását, a Pulse-t, amely a tavaly elindított Google Wave alapjaira építkezik.

A Google Wave-hez hasonlóan a Novell Pulse is egy valós idejű csoportmunka-megoldás, amelyen keresztül a felhasználók üzeneteket válthatnak egymással, fájlokat oszthatnak meg és egyszerre, közösen dolgozhatnak dokumentumokon (PDF, Office, OpenOffice). A Novell sietett leszögezni, hogy a termék nem leváltja, hanem kiegészíti meglevő csoportmunka-szoftverét, a GroupWise-ot. A Google is hasonlóan vélekedik a Wave-ről, amely az Apps-nak nem helyettesítője, hanem kiegészítője lehet. Az újszerű szolgáltatás lendületet adhat a Novell GroupWise-nak is, amely az utóbbi időben háttérbe szorult az olyan riválisokkal szemben mint az Exchange, a Lotus vagy akár a Google Apps.

A Novell Pulse-t úgy építették fel, hogy kompatibilis legyen a Wave-vel is, vagyis egy Pulse-felhasználó egy Wave-felhasználóval is tud \"együtt hullámozni\", azaz üzeneteket váltani, fájlokat megosztani vagy dokumentumokon együtt dolgozni. A Wave-hez képest a Pulse elsősorban a vállalati felhasználásnál kritikus fontosságú biztonsági funkciókban erősebb. többek között személyazonosság-kezeléssel, hozzáférés-kezeléssel, felhasználó \"provisioninggel\", címtár-integrációval és auditálási lehetőséggel is rendelkezik.

Amikor a nyáron a Google fellebbentette a fátylat a Wave-ről, a Novell már javában dolgozott hasonló megoldásán, a Project Cockpiten, amelyből végül a Pulse lett. Amikor látták, hogy a két megoldás mennyire hasonló, a Novell felvette a kapcsolatot a Wave készítőivel és együtt dolgoztak azon, hogy a két megoldást kompatibilissé tették. \"Beletettük azokat a képességeket amiket a felhasználók várnak, de azokat a biztonság képességeket is, amikre a vállalatoknak szüksége van\" - mondta Ken Muir, a Novell csoportmunka-megoldásokért felelős részlegének műszaki vezetője.

A Pulse egyelőre csak a BrainShare konferencia látogatói számára érhető el, de bármilyen érdeklődő regisztrálhat már a vállalat oldalán, és értesítést kap egy nagyobb nyilvánosságú előzetes elindulásakor. A szolgáltatás teljes pompájában 2010 közepén indul el, kezdetben a Novell által hosztolt formában, de a vállalat ígérete szerint később saját telepítésként is meg lehet majd vásárolni. A Pulse árát a Novell egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.