Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 18. 11:01

Egy hálózat nem elég a Gartner szerint

Informatikai vállalatok, élükön többek között a Ciscóval már több éve dédelgetik azt az elképzelést, hogy az adatközpontokban az eddig fizikailag szeparált hálózatok egyesülni fognak, egységes hordozóréteget, az Ethernetet használva. A Gartner szerint ez nem lesz így.

Az adatközpontokban a Fibre Channel és az Ethernet ma párhuzamosan él, két szeparált hálózatot alkotnak, saját berendezésekkel, menedzsment-eszközökkel és rendszerint külön adminisztrátorokkal. Egy egységes fizikai hordozóréteg (unified fabric) használata csökkentené a hálózatok kiépítésével és üzemeltetésével járó költségeket, érvelnek a támogatók. A Gartner friss elemzése szerint azonban a helyzet éppen ennek ellenkezője, de a Data Center Ethernet létjogosultsága nem kérdéses.

Joe Skorupa, a Gartner vezető elemzője úgy látja, tévhit hogy az egységes adatközponti hordozóréteg bevezetésével csökkenne a szükséges switchek vagy portok száma. \"Miután a hálózat nagyobbra nő egyetlen switch-nél, külön portokat kell dedikálni a switchek összekapcsolására. Nagy hálózatokban vannak switchek, amelyeknek nincs más dolga, csak más switchek összekapcsolása. Egy egységes hálózat ezért biztosan nem használhat kevesebb switchet és portot mint egy különálló LAN és SAN és mivel több eszközre ven szükség, a karbantartási és támogatási költség aligha csökken\" - vélekedik Skorupa.

Az elemzőcég szerint a pénzügyi vetületeken túl az egységes hálózat tervezési és menedzselési problémákat is felvet: ha két hálózat azonos fizikai hordozón, logikailag szeparálva üzemel, óhatatlanul is előfordulnak \"közlekedési dugók\", amelyek elkerülése nem könnyű feladat és bár vannak olyan szabványtervezetek (pl. TRILL), amelyek ezt célozzák, az érett implementációkra még éveket kell várni. A hibafelderítést is bonyolítja az egységes hálózati hordozó, a problémák észlelésekor kezdetben az sem dönthető el egyértelműen, hogy melyik logikai hálózat, a LAN vagy a SAN rendellenessége okozza. A karbantartást is annak szem előtt tartásával kell megtervezni, hogy a kiesés vagy leállás mind a két hálózatot érinteni fogja.

Azt a Gartner is elismeri hogy az egységes hálózati hordozórétegnek megvannak a maga előnyei, például a beszerzéseknél vagy az oktatásnál. Ugyanakkor az egységes technológia, az Ethernet használata nem jelenti feltétlenül azt, hogy egyesített hálózatot kellene kiépíteni, vélekedik az elemzőcég. \"Az egységes fizikai hordozóréteg azon ígérete, hogy kevesebb switchre és portra lesz szükség, egyszerűbb lesz a hálózat, kevesebb energiára is hűtésre lesz szükség, valószínűleg sosem válik valóra, de ez nem jelenti azt, hogy a vállalatoknak le kelleme mondania az egységes hálózati technológia előnyeiről\" - összegez Skorupa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról