Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 17. 09:42

Legális a fájlcsere Spanyolországban

Az Egyesült Királyságban és Franciaországban a fájlcsere boszorkányüldözés áldozata. A spanyol bíróság legutóbbi döntésével viszont megerősítette, hogy az országban a magáncélú fájlcsere és megosztás legális.

A jogvédők évtizedekkel ezelőtt az ellen is ágáltak, hogy az emberek kölcsönadják egymásnak és lemásolják az eredeti kazettákat és már akkor azt a rémképet festették, hogy kihal a zenepiac. Ma viszont már nem ennyire egyszerű a helyzet. A támadások kereszttüzében most a peer-to-peer alkalmazások készítői, ami olyan, mintha a 80-as években a Sony-t perelték volna a kétkazettás magnóért. Emellett a Bittorrent trackerek is fókuszban vannak, pedig valójában semmilyen tartalmat nem tárolnak, csupán egyfajta \"tartalomjegyzéket\" a csatlakozó felhasználók megosztott mappáihoz.

Ezt a logikát követte Raul N. García Orejudo spanyol bíró is, sőt, egészen odáig ment, hogy ha egy felhasználó jogvédett tartalmat oszt meg, vagy arra mutató linket tesz közzé, az nem jogsértő, egészen addig, amíg nem haszonszerzés céljából teszi ezt. A bíró szerint a linkelés, megosztás nem egyenlő a terjesztéssel, hanem inkább a kölcsönadás kategóriájának felel meg. Azt pedig még a legextrémebb helyzetekben sem tekinti senki szerzői jogi vétségnek, ha valaki egy megvásárolt CD-t kölcsönad barátjának.

A Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) szervezet pert indított  egy spanyol zenei szájt tulajdonosa és üzemeltetője ellen. A nyomozás azonban kiderítette, hogy Guerra semmilyen nemű haszonra nem tett szert az oldal üzemeltetéséből, így vétsége nem tekinthető a szerzői jog megsértésének, illegális terjesztésnek.

Ha eltekintünk az apró hozzáállásbeli különbségtől, akkor egy torrent-oldal és a Google keresője nem különbözik sokban egymástól, hiszen mindkét helyen meg lehet találni egy adott tartalom megosztásához vezető linket. Ennek ellenére az SGAE biztosan fellebbez majd a döntés ellen, a spanyol fájlcserélők viszont fellélegezhetnek, a francia szomszédok pedig irigykedhetnek, vagy ha úgy alakul, gyakrabban mehetnek át Barcelonába letölteni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról