Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 16. 15:43

Beköszöntött a megfizethető SSD-k kora

Az SSD-piac két jelentős szereplője, az Intel és az OCZ is megfizethető modelleket mutatott be, átlagos pénztárcával rendelkező felhasználók számára.

A flash memóriachipekből álló háttértárak gyártó a vastag pénztárcájú felhasználók után a piac alsóbb rétegei felé fordulnak. A múlt héten az OCZ mutatott be 100 dolláros SSD-t, most az Intel is követte a példáját, igaz, kissé magasabb árat határozott meg.

Az Intel X25-V (Value) mindössze 40 gigabájtos kapacitású, de egy asztali gépben vagy két meghajtó fogadására alkalmas notebookban rendszermeghajtóként használva jelentősen felgyorsítja a gép működését, növeli a válaszképességet, csökkenti a rendszerindítás és az alkalmazások betöltődésének idejét.

\"\"

A meghajtó az Intel 34 nanométeres csíkszélességű flash memóriachipjeiből áll. A másodpercenként 170 megabájtos olvasási és 35 megabájtos írási sebesség, a 25 ezer véletlenszerű olvasási és 2500 írási művelet nem helyezi az összehasonlító tesztek élére ezt az SSD-t, de az asztali PC-kben és noteszekben elterjedt mai merevlemeznél azért így is jóval gyorsabb az X25-V, ráadásul kevesebbet is fogyaszt és zajtalan is, ami főképp egy noteszgépnél lehet szempont. A meghajtó támogatja a Windows 7 trim funkcióját is.

Az Intel X25-V listaára 125 dollár, napi árfolyamon mintegy 25 ezer forint. A rivális OCZ még ennél is kevesebbet, 100 dollárt (~19 ezer forintot) kér az Onyx Vertex meghajtóért, amelynek kapacitása mindössze 32 gigabájt. Az SSD 125 megabájtos olvasási és 70 megabájtos írási sebességet ér el másodpercenként, amely a hasonló méretű, 2,5\" merevlemezeknél jóval gyorsabb. Az OCZ kis méretű irodai gépekbe is ajánlja a meghajtót, ahol kevés adatot tárolnak a felhasználók helyben és előny lehet a gyors, zajtalan működés.

Amint arról beszámoltunk, az Intel és a Micron februárban jelentette be 25 nanométeres csíkszélességű NAND flash memóriachipjeit, amelyeknek hamarosan beindulhat a tömeggyártása. Ebből arra lehet következtetni, hogy az Intel harmadik generációs PC SSD-i év közepére megjelenhetnek, így legkésőbb őszre elérik a boltokat is. Az árakkal kapcsolatban pontos képet a NAND flash piac ralija és a forint árfolyamváltozása miatt nehéz adni, de a jelenlegiek alapján esély van arra, hogy egy 80 gigabájtos harmadik generációs SSD ára elérje a 30 ezer forintot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról