Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Fokozódik a feszültség a Google körül Kínában

Bodnár Ádám, 2010. március 12. 16:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Maga a kínai ipari és informatikai miniszter figyelmeztette a keresőóriást, amennyiben nem tartja be a helyi törvényeket, komoly következményekre számíthat.

hirdetés

Kína ipari és informatikai minisztere, Li Yizhong szokatlanul kemény szóbeli figyelmeztetésben részesítette a Google-t, írja a Wall Street Journal. A keresővállalat január elején közölte, megfontolja azon kormányzati direktívák figyelmen kívül hagyását, amelyek a keresési találatok cenzúrázását írják elő. Erre azt követően került sor, hogy kiderült, több amerikai nagyvállalat (köztük a Google) ellen nagyszabású informatikai támadás zajlott tavaly decemberben, amelynek a forrása Kína volt.

Li Yizhong egy mai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, reméli hogy a Google betartja a kínai törvényeket és rendeleteket. "Ha ragaszkodik ehhez a törvénysértő lépéshez, az barátságtalan és felelőtlen, és magának kell viselnie a következményeket." A Google januári bejelentése óta több magas rangú kínai vezető is figyelmeztette már a céget, azonban eddig még nem volt példa arra, hogy maga a miniszter is nyilatkozott volna az ügyről, ráadásul ilyen fenyegető hangnemben.

Eric Schmidt Google-vezér szerdán még úgy fogalmazott, hamarosan eredménye lehet a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalásoknak, azonban hogy milyen eredményre számít, arról nem beszélt. A Wall Street Journalnak nyilatkozó bennfentesek szerint akár néhány héten belül eltűnhet a cenzúra a Google.cn oldalról, de piaci szakértők kizártnak tartják, hogy az állami vezetés ezt engedné. Az országban az elmúlt évek alatt liberális helyett egyre éppen hogy szigorúbbá vált az internetes tartalmak szabályozása, amely többek között tiltja a hozzáférést pornográfiához, a Kommunista Pártot kritizáló véleményekhez vagy éppen bizonyos vallási eszmékhez.

Elemzők úgy vélik, kevéssé valószínű, hogy a cég kivonulna a világ legnépesebb országából, ahol több millió felhasználója van különféle szolgáltatásainak (pl. Gmail), jelentős szereplője a hirdetési piacnak és kutatás-fejlesztési központot is működtet. Kína a világ legnagyobb online nemzeteként és gyorsan növekvő gazdaságával stratégiai jelentőséggel bír lényegében minden globális vállalat számára, így a Google üzleti érdekből sem maradhatott ki. A cég 2006-tól működteti google.cn oldalát, amely a nagy kínai tűzfalon belül van, így csak cenzúrázva működhet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.