Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Tapasztalat hiányában értékeljük a digitális átállást

Koi Tamás, 2010. március 11. 16:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egyre többen tévéznek valamilyen digitális adástovábbítási rendszert használva. A földfelszíni sugárzású digitális tévé hiába egyre népszerűbb, részesedése még statisztikai hibahatáron belül mozog.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság megrendelésére, az Ariosz Kft. által készített felmérés szerint a legtöbb magyarországi háztartás kábeltévén keresztül jut tévéadáshoz, a mintegy 4 millió háztartásból 2,392 milliónál érhető el  így az adás. A kutatásból is visszaköszönnek az NHH által korábban közzétett tévés gyorsjelentésben szereplő arányok, mely szerint az egyedi műholdas platformok és a szoba-, valamint tetőantennás földfelszíni televíziózás részesedése folyamatosan csökken a fizetős műholdas szolgáltatások és az IPTV javára.

A kutatásból kiviláglik, hogy 820 ezer háztartásban még elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vétel, ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos csatornákat csak ilyen módon érik el. Bár az analóg adókat jövőre lekapcsolják, ezeket a háztartásokat egyelőre nem sikerült tömegesen átállítani a DVB-T vételre: tavaly szeptemberben egy másik kutatás szerint még csak negyvenezer háztartásban álltak át DVB-T rendszerre, vagyis a platform részesedése egy százalék körül mozgott, bár ez az arány év végére valamelyest javulhatott az Antenna Hungária szolgáltatáslefedettség-növelése és az intenzív kampány hatására.

Bár a digitális tévés platformok valamelyikét használó háztartások aránya tavaly év végére 26 százalékra nőtt, a földfelszíni sugárzású digitális televízió iránti csekély kereslet alapján meglepő, hogy az Ariosz szerint a digitális átállás megítélése javult: a korábbi 44 százalékkal szemben tavaly ősszel már a lakosság 49 százaléka ítélte meg pozitív módon a folyamatot. Ennek ellenére a váltásra kötelezettek körében ennél lényegesen több volt az elégedetlenek száma, jóllehet ez elsősorban annak tudható be, hogy a felnőtt lakosság 34 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy a jövőben fizetni kell majd az eddigi ingyenes csatornákért.

Az analóg sugárzás 2011 végén történő leállásáról egyébként a felmérés szerint nagyjából 4,6 millióan tudnak, és 3,4 millióan hallottak arról, hogy az ország egyes területein már jelenleg is fogható a digitális adás. Ma már minden második felnőtt tisztában van azzal, hogy a régi készülékek esetében dekóder kell a digitális földfelszíni adás vételéhez, azonban a dekóder nélküli vételre alkalmas televíziókészülékeket a felnőtt lakosság fele, míg az elsődlegesen érintettek háromnegyede nem tudja behatárolni.

Az Antenna Hungária ingyenes DVB-T szolgáltatása, a MinDig TV tavaly viszontagságos évet zárt, a csatornaválasztékból sokáig hiányoztak az országos kereskedelmi televíziók és az MTV két közszolgálati adója. A szolgáltatót a hiányosságok miatt tavaly októberben végül el is marasztalta az NHH. A MinDig TV szolgáltatás lakossági lefedettsége a szerződésben vállalt feltételeknek megfelelően 88 százalékra nőtt tavaly decemberben, idén év végére pedig 94, 2012-re 96 százalékosra nő a lefedettség.

A digitális szolgáltatások lefedettségi aránya azért lényeges, mivel a digitális átállásról szóló törvényben megszabott céldátumra (2011. december 31.) a lakosság minimum 94 százaléka számára rendelkezésre kell álljon valamilyen digitális platform. Ez a feltétel már idén teljesülhet, azt ugyanakkor egyelőre nehéz megítélni, hogy átállás idejére a mostani 820 ezerből hány háztartás marad az ingyenes földi sugárzású rendszernél, és hányan térnek át valamelyik másik, fizetős platform használatára.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.