Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 11. 12:24

AMD-alapú ultrahordozható gép az MSI-tól

Újabb tagokkal bővült at MSI Wind termékcsaládja, amely a netbookokat takarta eddig, az AMD Athlon Neo processzoros U230 gépek azonban méretük és teljesítményük alapján ultrahordozható notebookok.

Egy nappal azután, hogy az MSI bemutatta a Pine Trail platformra épülő Wind U160 netbookját, bejelentette az AMD-alapú U230 ultrahordozható gépet is, amely kezdetben két változatban kerül piacra. A Wind U230 nem is netbook, inkább ultrahordozható notesz, kijelzője 12 hüvelykes, HDMI-porttal is rendelkezik.

Az AMD már korábban bejelentette, nem kíván a netbookok piacára belépni, noha emögött valószínűleg kevéssé az akarat, inkább a képesség hiánya húzódik meg. A vállalat ugyanis nem rendelkezik olyan, alacsony fogyasztásra optimalizált, olcsón termelhető mikroarchitektúrával mint amilyen az Intel Atomja. A cég azonban látja, hogy a fogyasztói szegmensben egyre nagyobb az igény az olcsó mobil gépekre, ennek jegyében indította el 2009 elején Athlon Neo processzorait is hozzájuk tartozó Yukon, majd Congo platformot.

\"\"

Az U230 az AMD Congo platformjára épül. Az U230-033 egy egymagos, 1,6 GHz-es Athlon Neo  MV-40 processzort tartalmaz,az U230-04 pedig egy kétmagos Athlon Neo X2 L335 chippel érkezik, amelyek AMD RS780MN chipkészlethez kapcsolódnak. Utóbbiban egy Mobility Radeon HD3200 grafikus mag kapott helyet, amely szokás szerint az akár 4 gigabájtig bővíthető rendszermemóriából csípi le a működéséhez szükséges tárat. A háttértár akár 320 gigabájtos merevlemez is lehet. A Wind U230-ban kártyaolvasó, 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi és Bluetooth is megtalálható, az 1366x768 pixel felbontású kijelző felett pedig egy webkamera néz a felhasználóval farkasszemet.A gép az alapkiépítésként adott háromcellás akkumulátorral 1,3 kilogrammot nyom és Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel 430-480 dollárba kerül.

Az azonos platformra épülő, hasonló felépítésű Lenovo ThinkPad X100e-vel szerzett benyomásaink alapján az AMD ultramobil platformja közel sem annyira ultramobil mint az elvárható lenne, az atomos gépekkel összehasonlítva a fogyasztása nagyon magas, ennek következtében az akkus üzemidő rövid, ráadásul a hőtermelés miatt a hűtés is zajos. Ez nem is csoda, hiszen az Athlon Neo MV-40 nagyjából egy éve mutatkozott be, a kétmagos L335 pedig tavaly júniusban debütált. 65 nanométeres csíkszélességgel előállított, 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó, K8 mikroarchitektúrára épülő chip mind a kettő, előbbi maximális fogyasztása 15, utóbbié 18 watt.

Igaz, a teljesítmény is jóval magasabb és a Mobility Radeon 3200HD révén a grafikus teljesítményre sem lehet panasz, nem okozhat gondot a HD-videózás mellett néhány éves játékok (pl. Doom 3) futtatása sem. Kérdés, hogy a felhasználók hajlandók-e ezért rövid akkus üzemidővel fizetni: aki 12\" méretű noteszgépet vásárol, valószínűleg pont a könnyű hordozhatóság miatt teszi, de a háromcellás akkumulátorról elérhető másfél-két órás üzemidő ehhez nem elég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról