Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 11. 11:16

Ötven tablet jöhet idén

Az ARM szerint 2010-ben vagy ötven különféle tablet modell kerül majd piacra a vállalat processzorarchitektúrájára épülve, a dömping a nyári Computex kiállításon várható. Az Apple iPad év eleji bejelentése ráirányította a figyelmet a tabletekre, s az IDC előrejelzése szerint 2010-ben mintegy 10 millió ilyen készülék kelhet el a piacon.

A brit ARM architektúrája ma a legnépszerűbb a mobil eszközökben. A vállalat szellemi tulajdonának licenceléséből él, az ARM chipeket olyan vállalatok gyártják le mint a Texas Instruments, a Samsung vagy a Freescale, és adják el mobilgyártóknak. Az ARM szerint a világ tíz legnagyobb mobilszolgáltatója kivétel nélkül árulni fog tabletet az idén, bár pontos részletekbe nem ment bele a vállalat illetékese, Roy Chen, aki a mobilkészülékeket gyártó cégekkel való kapcsolattartásért felel. A vállalat szerint legalább ötven különféle ARM-alapú tablet készülék jelenik meg 2010 során.

Chen egy tajpeji sajtótájékoztatón két referenciakészüléket is bemutatott, egyik a Compaltól származott, amely a világ egyik legnagyobb szerződéses notebookgyártója. A 7 hüvelykes kijelzővel szerelt, HDMI-csatlakozóval ellátott gépben NVIDIA Tegra 2 processzor dolgozott és Google Android operációs rendszert futtatott. A Compal összesen négyféle változatot kínál ebből az eszközből, egy 7 és egy 10 hüvelykes modellt, Androiddal vagy Windows CE operációs rendszerrel. Az MSI és az ASUS korábban bemutatta saját tabletjét, amelyek szintén az NVIDIA rendszerchipjére épülnek és Androidot futtatnak. Az Apple semmit nem árul el az iPad processzoráról, az A4-ről, de minden bizonnyal az is ARM architektúrára épül, operációs rendszere az iPhone OS.

Nagy PC-gyártók x86-os lakossági tabletekkel is kísérleteznek, a januári CES-en látható volt többek közt a HP gépe, amely az iPadhez hasonlóan 10 hüvelykes kijelzővel bír, azonban x86 processzorra épül és Windows 7 operációs rendszert futtat. Ennek a kombinációnak az előnye hogy a gép mindenre képes amire egy asztali PC vagy notebook, a nagyobb teljesítmény ára a rövidebb akkumulátoros üzemidő. Egy x86-alapú tablet akkus üzemideje a netbookokéhoz hasonlóan alakulhat, vagyis használattól függően 6-8 óra lehet, egy ARM-r épülő eszköz azonos kapacitású akkuval ennek nagyjából dupláját nyújthatja.

A tabletek az ezredforuló után születtek meg, eredetileg vállalati felhasználásra szánták őket, azonban nemigen terjedtek el. Az érintőképernyős okostelefonok, majd a több ujj érzékelésére képes touchpadek és monitorok terjedése ismét ráirányította a figyelmet erre a kategóriára. Az újkori tabletek már nem vállalati gépek, hanem fogyasztói szórakoztató eszközök, leginkább médiafogyasztásra, internetezésre lehet őket használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról