Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Új csúcskategóriás router a Ciscótól

Bodnár Ádám, 2010. március 10. 10:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hatalmas titkolózás előzte meg a Cisco új routerének tegnapi bejelentését. A vállalat elnök-vezérigazgatója, John Chambers a rajt kapcsán úgy nyilatkozott, a CRS-3 "örökre megváltoztatja az internetet".

hirdetés

Bemutatta új csúcskategóriás routerét a Cisco Systems. A CRS-3 névre keresztelt szörnyeteget az távközlési szolgáltatók hálózatainak gerincébe szánja a vállalat, hogy az egyre növekedő adatmennyiséget kiszolgálja. Internetes sávszélességből pedig sosem lehet elég, az igény folyamatos növekedését elsősorban a webes videók villámgyors térnyerése magyarázza. Egy 2009 őszén publikált felmérés szerint a YouTube és hozzá hasonló oldalakról letöltött videók adják a teljes internetes forgalom több mint negyedét és az arányuk folyamatosan növekedik.

A router a Cisco saját fejlesztésű QuantumFlow Array chipkészletére épül és maximális kiépítésben 4,48 terabit/s sávszélességgel rendelkezik, amely 16 darab kártyahelyet jelent, de több CRS-3 összekapcsolásával akár 1152 kártyát támogató, 322 terabit/s sávszélességű konfiguráció is összeállítható. Ekkora kapacitás érzékeltetésére a Cisco olyan példákat hoz fel, hogy Kína összes lakosa egyszerre tudna videotelefonálni. A CRS-3 nem csak gyors, de energiahatékony is, egységnyi sávszélességre vetítve alig több mint feleannyit fogyaszt mint az elődje, a CRS-1.

Egy másik erősödő tendencia, amely az internet használatának módját meghatározza, a cloud szolgáltatások terjedése. Ez pedig azzal jár, hogy az eddig megszokott forgalmi minták is megváltoznak, egy felhasználó által elért erőforrás folyamatosan vándorolhat akár adatközpontok között is. A CRS-3 nem csak nagy sávszélességet, hanem intelligenciát is biztosít az adatközpontok számára, a Network Positioning System (NPS) automatikusan elemzi a hálózati forgalmat és a kéréseket a legközelebbi elérhető erőforráshoz irányítja (például ha egy videó több szerveren is elérhető).

Egy másik újdonság a CRS-3 routerben a Cloud VPN technológia, amely a csúcsra járatott adatközpontok kapacitását automatikusan ki tudja egészíteni egy cloud-szolgáltató erőforrásaival anélkül, hogy ehhez statikus, előre definiált hálózati kapcsolatot kellett volna beállítani. Az NPS segítségével megállapítható, a cloud-szolgáltató melyik adatközpontja érhető el a leggyorsabban, ezt követően felépül egy biztonságos kapcsolat. A CRS-3 által biztosított intelligens háózati szolgáltatásokról itt lehet bővebben olvasni.

A Cisco 2004-ben mutatta be a CRS-sorozat első tagját, a CRS-1 modellt, amely maximális kiépítés mellett több mint 1,2 terabites belső sávszélességgel rendelkezett. A CRS-1 története során mintegy 5000 darabot értékesített a Cisco, Magyarországon a Magyar Telekom vásárolt egyet 2006-ban, majd kettőt 2007-ben. Előbbi a Dataplexben, Magyarország legnagyobb adatközpontjában, utóbbi kettő pedig a cég gerinchálózatában üzemel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.