:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 8. 17:35

Másodjára már nem omlott össze a Magyarország.hu

Második próbálkozásra már sikerült beindítani az 5 milliárdos költségvetésből megvalósult új közigazgatási rendszer webes felületét. Szombaton reggel 8:00-tól ugyan csak egy újabb tesztüzemként meghirdetve, de beindult a gépezet, s azóta is működik.

A Magyarország.hu weboldalon található tájékoztatás szerint a szombati teszt eredményeitől tették függővé, hogy éles maradhat-e a rendszer hétfőtől is, vagy ismét visszaállítják a régi változatot. Délután négy órakor a tesztet sikeresnek ítélték meg, így március 8-án a dolgozó állampolgárok már az Ügyfélkapu 2.0-ra léphettek be.

A teszt alatt a fejlesztők kijavították az első kísérlet során talált hibákat, problémákat, illetve a második nekifutás tapasztalatait is igyekeztek azonnal beilleszteni. A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ (189) csatornáit természetesen a jövőben is érdemes használni, amennyiben probléma van, mind telefonon, mind e-mailben el lehet juttatni a visszajelzéseket a fejlesztők felé.

[+] Elsőre pár óra alatt összeomlott az új portál

Az indulással kapcsolatban, leszámítva az új felületet, néhány szokatlan dolog tűnhet fel a felhasználóknak. Egyrészt a jövőben kizárólag biztonságos HTTPS protokollon keresztül lehet csatlakozni a szolgáltatáshoz, amivel megelőzhető az adatok eltulajdonítása. A fejlesztők úgy ítélték meg, hogy nem csak az ügyintézés operatív részei, hanem minden információ (például a hírek rovat) annyira fontos, hogy szükségessé teszi a tanúsítvány általi hitelesítést. Ezzel megelőzhetőek például az adathalász-támadások, igaz jóval több erőforrást igényel szerveroldalon.

A korábban a böngészővel megjegyeztetett jelszavak viszont átöröklődnek az új oldalra is, így a legtöbb felhasználónak be sem kell gépelnie még egyszer az ügyfélkapu-azonosítóját. Habár ez apróságnak tűnik, de az adminisztrációs dolgozók, könyvelők egy részének biztos galibát okozott volna, ha elő kell keresni az évek óta a böngésző által őrzött kódot.

Fórum viszont nincs, s egy jó ideig nem is kell számítani az állampolgári vélemények és társadalmi viták teréül szolgáló felület megjelenésére. Az üzemeltető magyarázata szerint ez a funkció egyelőre azért nem startolt el, mert egy másik, teljesen új szoftver működtetné, így egy esetleges kényszer-visszaállás esetén minden, az új rendszerben született hozzászólás elveszett volna. Épp ezért, a fórum funkciók csak akkor indulhatnak be, ha a megújult platform már biztosan működik.

A múlt hét elején történt átállási kísérletről a HWSW akkor megjelent cikkéből lehet tájékozódni, míg az Ügyfélkapu 2.0 és az új Magyarország.hu formai, szerkezeti és funkcionális újdonságairól tavaly novemberi bemutatónk szolgál részletekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.