Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Másodjára már nem omlott össze a Magyarország.hu

Dojcsák Dániel, 2010. március 08. 17:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Második próbálkozásra már sikerült beindítani az 5 milliárdos költségvetésből megvalósult új közigazgatási rendszer webes felületét. Szombaton reggel 8:00-tól ugyan csak egy újabb tesztüzemként meghirdetve, de beindult a gépezet, s azóta is működik.

A Magyarország.hu weboldalon található tájékoztatás szerint a szombati teszt eredményeitől tették függővé, hogy éles maradhat-e a rendszer hétfőtől is, vagy ismét visszaállítják a régi változatot. Délután négy órakor a tesztet sikeresnek ítélték meg, így március 8-án a dolgozó állampolgárok már az Ügyfélkapu 2.0-ra léphettek be.

A teszt alatt a fejlesztők kijavították az első kísérlet során talált hibákat, problémákat, illetve a második nekifutás tapasztalatait is igyekeztek azonnal beilleszteni. A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ (189) csatornáit természetesen a jövőben is érdemes használni, amennyiben probléma van, mind telefonon, mind e-mailben el lehet juttatni a visszajelzéseket a fejlesztők felé.

[+] Elsőre pár óra alatt összeomlott az új portál

Az indulással kapcsolatban, leszámítva az új felületet, néhány szokatlan dolog tűnhet fel a felhasználóknak. Egyrészt a jövőben kizárólag biztonságos HTTPS protokollon keresztül lehet csatlakozni a szolgáltatáshoz, amivel megelőzhető az adatok eltulajdonítása. A fejlesztők úgy ítélték meg, hogy nem csak az ügyintézés operatív részei, hanem minden információ (például a hírek rovat) annyira fontos, hogy szükségessé teszi a tanúsítvány általi hitelesítést. Ezzel megelőzhetőek például az adathalász-támadások, igaz jóval több erőforrást igényel szerveroldalon.

A korábban a böngészővel megjegyeztetett jelszavak viszont átöröklődnek az új oldalra is, így a legtöbb felhasználónak be sem kell gépelnie még egyszer az ügyfélkapu-azonosítóját. Habár ez apróságnak tűnik, de az adminisztrációs dolgozók, könyvelők egy részének biztos galibát okozott volna, ha elő kell keresni az évek óta a böngésző által őrzött kódot.

Fórum viszont nincs, s egy jó ideig nem is kell számítani az állampolgári vélemények és társadalmi viták teréül szolgáló felület megjelenésére. Az üzemeltető magyarázata szerint ez a funkció egyelőre azért nem startolt el, mert egy másik, teljesen új szoftver működtetné, így egy esetleges kényszer-visszaállás esetén minden, az új rendszerben született hozzászólás elveszett volna. Épp ezért, a fórum funkciók csak akkor indulhatnak be, ha a megújult platform már biztosan működik.

A múlt hét elején történt átállási kísérletről a HWSW akkor megjelent cikkéből lehet tájékozódni, míg az Ügyfélkapu 2.0 és az új Magyarország.hu formai, szerkezeti és funkcionális újdonságairól tavaly novemberi bemutatónk szolgál részletekkel.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.