Szerző: Dojcsák Dániel

2010. március 8. 15:14

Kiosztottuk a Warez Oscar-díjakat

Mint minden évben, a legjobb filmek, rendezők és színészek idén is megkapták az aranyszobrokat Hollywoodban. A kritikusok értékelései bizonyára megalapozottak, de a HWSW utánajárt, hogy a magyar fájlcserélők ízlése mennyire esik egybe a Filmakadémiáéval.

Néhány nagyobb Bittorrent-oldal statisztikáit vetettük össze egymással, amely alapján elmondható, hogy a tematikus (csak HD, csak sorozat, csak ázsiai, csak művész) oldalaktól eltekintve az összes többi szájton hasonlóan alakul egy-egy film népszerűsége. Referenciának az egyik legrégebbi, legelismertebb oldalt választottuk, ahol a felhasználók az egyszerű letöltésen kívül ajánlókkal, kiemelt filmelőzetesekkel, mozi és tévéműsorral, trendfigyeléssel és műfaj szerinti kategorizálással, külső linkekkel kapnak többet szolgáltatásban, tehát feltételezhető, hogy itt egy-egy mozifilm iránti érdeklődés sokkal inkább függ az alkotás minőségétől és fontosságától, mint más helyeken. Mivel a letölthető filmek ömlesztve érkeznek, ezért kell egy rendszerezés, amivel az általában naponta, néhány naponta betérő felhasználó el tudja dönteni, hogy mivel érdemes terhelnie a magyar gerinchálózatot.

Nem a jót töltik, hanem az érdekeset

A tapasztalatok szerint azonban az értékesebbnek titulált filmek valahogy itt sem szerepelnek jól, s ismét arra a következtetésre jutottunk, hogy a mozis siker a fájlcserélőkön is sikert jelent, de a nagy kereskedelmi csatornák által éppen leadott régebbi filmek is nagy érdeklődésre tartanak számot. Ez utóbbi nyilván úgy működik, hogy sokan látják az előzetest a tévében, de az adás idején éppen nem érnek rá, nincsenek otthon, ezért inkább letöltik a filmet. A referenciaként választott, oldalon a körülbelül 40 ezer tag közül napi 6-800 annak ellenére is letölti a Barátok Közt napi epizódjait (ami a műsor után általában azonnal elérhető), hogy egy ideje ez már bárki számára legálisan és ingyen megnézhető az RTL Most weboldalon.

Tavaly óta nem változott sokat a hazai torrentezők ízlése és igényessége. A legnépszerűbb torrentek továbbra is a premier filmek mozis felvételei, illetve a kiszivárgott, már jobb minőségű DVD screener változatra erőltetett, moziban felvett magyar szinkron. Ha visszanézzük egész évre a statisztikákat, akkor is az látszik, hogy hiába érkeznek meg általában 1-2 hónapon belül a DVD, HD (720p, 1080p) verziók, azok már sosem érik el a rossz minőségű kópiák letöltésszámát.

Igénytelenebbek vagyunk, mint 4 éve

A fájlcserélők felhasználói még mindig imádják a szinkronizált filmeket, s a kiválasztott torrentoldalon egészen a toplista 31. helyéig kell mennünk, hogy az első eredeti angol hangsávos filmet megtaláljuk, az viszont éppen a tegnap 6 Oscart besöpört Bombák Földjén című alkotás. Igaz a híressé vált filmből egyelőre nem is érhető el szinkronizált változat, így érthető az eredmény. A vizsgált oldalon az Oscar-győztes Hurt Lockert HD-minőségben alig 920 felhasználó töltötte le, míg teljes DVD-ben 740, DVD-ripben pedig több mint 5 ezer. Az arány általában jellemző, a magyarok többnyire megelégszenek az \"egycédés és kétcédés\" változatokkal, s csak körülbelül minden ötödik vagy tizedik letöltés valamilyen nagyfelbontású verzió.

A letöltésszámok értelmezéséhez nem érdemes elfelejteni, hogy a vizsgált torrent oldal regisztrált felhasználóinak száma körülbelül 70 ezer, ebből tag státusza 40 ezer embernek van. Az összesített februári top 24 listán szereplő oldalak regisztrációnak száma viszont összesen 1,1 millió, ami még akkor is szép szám, ha egy-egy felhasználó több oldalon is jelen lehet. Éppen emiatt az átfedés miatt nem összesítjük több tracker eredményeit, ugyanis teljesen hétköznapinak számít, hogy valaki az egyik oldalról letölti a filmet, majd a többi regisztrációjával \"arányjavítás\" céljából a többin tölti vissza, ami azokon a helyeken is egy újabb letöltésként regisztrálódik.

Vér és űr

Tavaly mindenki nagy örömére egy újabb Tarantino-film látott napvilágot, ami az itthoni mozikban is sokáig futott. Ugyan az Oscar-díjátadón csak a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában diadalmaskodott a Becstelen Brigantyk, de a magyar fájlcserélők körében az egyik legnagyobb érdeklődést kiváló film volt 2009-ben. Ma reggelig a referencia oldalunkon több mint 20 ezren voltak kíváncsiak a nácikat mészárló amerikai katonák történetére, 10 ezren magyarul (DVDR: 4000, DVDRip 6000), HD-minőségben 2 ezren, az eredeti hanggal DVDRip-ben pedig 3600-an töltötték le.

Ennél jobban csak James Cameron Avatarja teljesít a hazai warez oldalakon. A referenciaként használt oldalunkon több mint 35 ezren voltak kíváncsiak a filmre, sajnos a legtöbben élvezhetetlen mozis felvételen. Magyarországon már több mint 1 millióan nézték meg a rekordköltségvetésű filmet mozikban, ami mellett a pár tízezer letöltés eltörpül. A döbbenetes látványvilággal operáló film megítélése miatt reméljük sokan csak azért töltötték le a mozipremier után a rossz változatot, hogy felidézzék az IMAX vagy Real3D vetítéseken átélt élmények némelyikét. Érdekes, hogy miután megjelentek értékelhető változatok, például a DVD-screener, már nem futott fel újra a film, azt a változatot már csak 8 ezren töltötték a gyenge változatok 24 ezréhez képest.

A nálunk a mozikban (még) nem játszott filmek viszont erősen alulreprezentáltak, s a referencia torrent oldalon a 40 ezer aktív tag közül mindössze 148-at érdekelt a legjobb férfi főszereplő díját elnyerő Crazy Heart. Sandra Bullock neve talán jobban felcsigázta a magyarokat, de a Blind Side három különböző (screener, rip, dvdr) változatát így is csak 1900-an töltötték le. A legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb női mellékszereplő díját kapó Precious viszont alig 330 felhasználót győzött meg. Utóbbi filmeket a magyar mozik nem játszották és valószínűleg az Oscar-gála előtt nem is hallott róluk senki.

Meglepően gyengén teljesített az Up!, vagyis a Fel! című animációs film is, amiről pedig az ajánlások és kritikák is csupa jót mondtak. Összesen 5300 ember volt rá kíváncsi, viszont ezek 20 százaléka HD-ban. A Fel egyébként a legtöbb warez verzióban megjelenő film kategóriájában is indulhatna, hisz összesen 21 féle \"release\"-t találtunk belőle. A prekoncepciók sugallhatnák azt, hogy a letöltők nagy része geek és imádja a sci-fit, de a Star Trek letöltési statisztikái nem erről árulkodnak. Alig 9 ezren indultak rá a legjobb sminkért Oscart kapó filmre tavaly, HD-ben 1700-an. A verziók száma itt 20 darabra rúgott, így itt is mindenki kiválaszthatta a minőség és nyelvek tökéletes kombinációját.

Az emósok is warezolnak

A magyar \"warez Oscart\", vagyis a legtöbbször letöltött filmnek járó képzeletbeli szobrot a tinik kedvenceként elhíresült Alkonyat kaphatná, ezt követte az agyonsztárolt Avatar, a dobogó harmadik helyén viszont egy romantikus komédia, az Egyszerűen bonyolult (Meryl Streep, Alec Baldwin) áll. A sorban ezeket az Időutazó felesége, a Sherlock Holmes, a Képlet, a 2012, a Kód, a Közellenségek és Az igenember követik. Egy másik, a jelenleg legtöbb hazai felhasználót magáénak tudó trackeren a top 10 lista kicsit másképp alakul, de hasonló: Alkonyat, Az igenember, Az energia, Avatar, A kezdet kezdete, Terminator - megváltás, Jégkorszak 3, Képlet, G.I. Joe, Az őrző. A lista további helyein természetesen ott vannak a fent sorolt filmek is, de a populárisabb oldalon több alsóbb kategóriás film pörög, s úgy használják az oldalt a felhasználók, mint egy régimódi videotékát. Egy januári statisztikát is érdemes megnézni, amit az ASVA.info oldal szerkesztői állítottak össze. Ez összesen 9 tracker adatait tartalmazza, de csak a magyar nyelvű XviD verziókkal kalkulálva.

A legnépszerűbb magyar filmek a neten 2009-ben a Kaméleon, a Valami Amerika 2. és a Made in Hungária voltak. Reméljük a producerek elégedettek a mozis, DVD-s és szponzori bevételekkel is és nem hiszik, hogy a filmjük előtt pislogó néhány tízezer extra szempár komoly bevételeket húzott volna ki a zsebükből. A Kreatív Online cikke szerint 2009-ben a mozik jegybevétele 10, a reklámbevételeik pedig 30 százalékkal nőttek, igaz a nézőszám tovább csökkent, s ma már a 2000-es 16 millió helyett csupán 10 millió körüli mozijegy talál gazdára évente. Ezért viszont a letöltések helyett az otthoni házimozi rendszereket, a DVD-t a Blu-Ray-t, a HD tévét, a kábeltelevíziót és a nemsokára elterjedő 3D tévét lehetne inkább okolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról