:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 8. 10:27

Május 12-én jelenik meg az Office 2010

A Microsoft május 12-én dobja piacra az Office 2010-et, a mennyiségi licencszerződéssel rendelkező vállalatok ettől a naptól férhetnek hozzá a végleges termékhez. A fogyasztók csak júniustól vásárolhatják meg a programot a boltokban, de aki Office 2007-et vesz, ingyen frissíthet az új verzióra.

A SQL Server 2008 R2 bemutatásával kapcsolja össze az új Office premierjét a Microsoft, amelynek oka minden bizonnyal az, hogy az irodai csomag számos olyan új képességet vonultat fel (pl. PowerPivot), amely az Excel és SQL Server hatékony együttműködést célozza, valódi üzletiintelligencia-alkalmazássá alakítva a táblázatkezelőt. A szoftver kiadásra jelölt változata (RC) már zárt tesztelésen van, a végleges kód várhatóan a következő hetekben készül majd el.

Ingyenes frissítés, de nem nekünk

A Windows 7-hez hasonlóan az Office 2010-hez is bejelentett egy frissítési programot a Microsoft. Azok a vásárlók, akik szeptember 30-ig megveszik az Office 2007 valamelyik változatát, ingyen tölthetik le az Office 2010-et, vagy jelképes kezelési és postaköltségért megkaphatják DVD-n. Az Office Home and Student 2007-et ingyen lehet Office Home and Student 2010-re frissíteni, a Standard 2007 és Basic 2007 vásárlói pedig ingyenes Office Home and Business 2010-re jogosultak. A Small Business 2007-et, a Professional 2007-et és az Ultimate 2007-et Office Professional 2010-re lehet ingyenesen frissíteni. A Technology Guarantee programról a Microsoft oldala ad részletes tájékoztatást.

Mi magyarok sajnos ebből is kimaradunk, hasonlóan a Windows 7 upgrade akcióhoz, amikor a Vista-vásárlók kaptak frissítésre jogosító ingyenes kuponokat. A Microsofttól kapott tájékoztatás szerint a magyar nyelvű Office 2007-et vásárlók nem frissíthetnek Office 2010-re, csak azok, akik a programcsomag angol nyelvű változatát vásárolják meg.

Az otthoni felhasználóknak szánt Office Home and Student 2010 verzió (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) 149 dollárba kerül majd dobozos változatban és három számítógépre is feltelepíthető egy háztartásban. A kisvállalatoknak ajánlott Home and Business (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook) dobozos ára 279 dollár, a Professional verzióért (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher) 499 dollárba fog kerülni.

A fentiek mellett még két változat lesz elérhető az Office 2010-ből, a Standard és a Professional Plus, azonban ezek nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, csak mennyiségi licencben lehet őket megvásárolni. Az Office 2010 Standard a Wordöt, az Excelt, a PowerPointot, a OneNote-ot az Outlookot és a Publishert tartalmazza, a Professional Plusban ezeken felül megtalálható az Access, az InfoPath, a Communicator, illetve a SharePoint Workspace (korábban Groove) is. Az Office 2010 lesz az első olyan verzió a termék történetében, amelyből 64 bites változatot is kiad a Microsoft, ennek futtatásához természetesen 64 bites operációs rendszerre van szükség.

A web a következő csatatér

Az összes Office-verzió tartalmazni fogja a Web Applications-t, amely a Word, Excel, OneNote és PowerPoint böngészőből elérhető, webes változata. Az Office Web Apps révén a felhasználók böngészőn keresztül is elérhetik és szerkeszthetik a fájlokat, valamint közösen is dolgozhatnak egy-egy dokumentumon. A Web Apps bárki számára elérhető lesz, de az ingyenes verzióban reklámok jelennek meg, az Office-vásárlók viszont hirdetések nélkül használhatják majd a webes alkalmazásokat.

A Google pénteken bejelentette a DocVerse felvásárlását. A korábbi Microsoft-alkalmazottak által alapított cég egy olyan megoldást fejleszt, amely az Office-ba beépülve lehetővé teszi Word, Excel és PowerPoint-állományok közös, egyidejű szerkesztését az interneten keresztül. A DocVerse technológiáját a Google Appsba építik be. Az akvizíciók követően a Google ingyenessé tette a DocVerse-et, ugyanakkor átmenetileg leállította az új regisztrációkat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.