:

Szerző: Koi Tamás

2010. március 5. 13:40

Microsoft: mondd, te kit választanál?

A vártnál csaknem két héttel előbb jelent meg a Microsoft böngészőválasztó paneljének magyar nyelvre lokalizált változata. Március 17-ére ígérték, de már tegnap megjelent.

A redmondi szoftvercég az Európai Bizottság versenyügyi eljárásának folyományaként kénytelen felhívni a Windows operációs rendszereket futtató felhasználók figyelmét arra, hogy az Internet Exploreren kívül léteznek alternatív böngészők is a piacon. A versenytárs böngészők (Firefox, Chrome, Opera, Safari stb.) ezzel páratlan lehetőséghez jutnak, az Európai Bizottság nyomására ugyanis a Microsoft gyakorlatilag kénytelen reklámozni ezeket a programokat, és saját maga felajánlani a választás lehetőségét.

Az Európai Bizottság és a Microsoft tavaly decemberben, hosszas huzavona után egyezett meg arról, hogy a szoftvercég pontosan milyen formában is fogja a felhasználók elé tárni, hogy a Windows operációs rendszerekbe épített Internet Exploreren kívül milyen böngészőkkel internetezhetnek. A Bizottság az Opera Software panasza alapján a tavalyi év elején indított pert a Microsoft ellen azt állítva, hogy a cég az operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényével visszaélve szerette volna monopolizálni a böngészőpiacot és illegálisan építette bele a Windowsba az Internet Explorert.

\"\"

Kezdetben úgy tűnt, a Windows 7-et végül Internet Explorer nélkül lesz kénytelen Európában piacra dobni a Microsoft. A szorult helyzetből végül úgy vágta ki magát Redmond, hogy felajánlotta, a Windowsba öt éven keresztül beépít egy olyan képernyőt, amely az Internet Explorert alapértelmezésként használók számára felajánlja más böngészők választását: a lehetőségek között az Internet Explorer, a Firefox, a Safari, a Chrome és az Opera szerepel, amelyek véletlenszerű sorrendben egymás mellett jelennek meg, így egyik sem élvez előnyt a többivel szemben. A Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekre utólag, automatikus frissítésként telepíti a választóképernyőt a cég.

Ez a böngészőválasztó panel jelent meg tegnap a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül a magyarországi felhasználóknak is, csaknem két héttel korábban az eredetileg március 17-re tervezett időpontnál. A böngészőválasztó panel egységes szövegezésétől és szerkezetétől a magyar változat sem tér el, azt ugyanakkor egyelőre a Microsoft magyarországi képviseleténél sem tudják megmondani, miért az eredetileg kitűzött dátum előtt kezdte el terjeszteni a cég a böngészőválasztót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.