Szerző: Koi Tamás

2010. március 3. 14:48

Ingyenes Skype-hívások Nokia okostelefonokon is

Mostantól akár teljesen ingyen is beszélhetnek ismerőseikkel a Nokia egyes okostelefonjainak tulajdonosai, megjelent ugyanis a natív Skype-kliens teljes funkciós változata Symbian operácis rendszerre.

Az Ovi Store-ból és a Skype weboldaláról ingyenesen elérhető Skype for Symbian lehetővé teszi a Nokia okostelefonok tulajdonosai számára, hogy saját Skype hozzáférésüket használva szöveges üzeneteket küldjenek, chateljenek vagy beszédhívást kezdeményezzenek telefonjuk segítségével. Ha a felhasználó platformtól függetlenül egy másik Skype-használót hív, ingyen beszélhet - ilyenkor csak az adatforgalom után esetlegesen felmerülő költségeket kell megfizetnie. A SkypeIn-szolgáltatás által emellett a hozzáféréshez rendelt telefonszámon keresztül is felhívható a tulajdonos.

A Skype for Symbian emellett teljesen integrálja magát a Nokia telefonok névjegyzékébe, vagyis a kapcsolatokhoz a program telepítése után Skype-felhasználó is társítható. A natív, teljes funkciós symbianes Skype verzióra meglehetősen sokat kellett várni: a Nokia és a Skype a tavalyi Mobile World Congress alkalmával jelentették be együttműködésüket, és azt ígérték, hogy a program a tavalyi év egyik nagy durranásának számító N97 kezdeti szoftverkínálatában is szerepel majd.

A kliens végleges változata végül aligha a programozói feladatok miatt késett egy évet: a tavalyi év egyik komoly dilemmája volt a mobilszolgáltatók számára az, hogy korlátozzák-e 3G-s hálózatukon keresztül a VoIP-alkalmazásokhoz kötődő adatforgalmat (a Pannon korlátlannak nevezett mobilinternet-csomagjával például nem engedélyezett az ilyen jellegű felhasználás). Több operátor arra hivatkozott, hogy a Skype-hoz hasonló VoIP-alkalmazások, ha tömegesen elterjednek, túlterhelik és használhatatlanná teszik a hálózatot, ugyanakkor az is tény, hogy az ingyenes Skype-Skype hívások komoly bevételkieséssel fenyegetnek a mobilhang-piacon.

A Skype iPhone-ra készült változatával a megjelenése óta nem engedélyezett a VoIP-használat mobilhálózaton keresztül, jóllehet alternatív megoldással, az fring multiplatformos kliens használatával működik ez a funkciója is a Skype-nak. A Skype fejlesztői egyébként éppen a múlt héten jelentették be, hogy kivonulnak a Windows Mobile platformról, vagyis abból a közegből, amire először megjelent a natív kliens.

A Skype for Symbian egyelőre a Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia X6, Nokia 5800 XpressMusic Nokia 5530, Nokia E72, Nokia E71, Nokia E90, Nokia E63, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N96, Nokia N95, Nokia N95 8Gb, Nokia N85, Nokia N82, Nokia N81, Nokia N81 8 Gb, Nokia N79, Nokia N78, Nokia 6220 classic, Nokia 6210 Navigator és Nokia 5320 okostelefonokkal kompatibilis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról