Szerző: Bizó Dániel

2010. március 5. 09:00

Frissítette nyolcutas Opteron-szerverét a HP

Számos újdonságot mutatott be nyolcfoglalatos ProLiant szerveréhez a HP, amelyekkel tovább igyekszik javítani azok vonzerejét a konszolidációs és migrációs projektek számára. A DL785 G6 a cég állítása szerint kedvelt platformja lehet például a Solaris-migrációknak.

Konszolidációra, migrációra

Aki nem ismerné, a ProLiant DL785 G6 egy igazi igavonó: akár nyolc darab hatmagos (Socket F) Opteron fogadására is képes, így egyetlen SMP-rendszerben 48 mag jelenhet meg. Nyolc foglalat használatával összesen 64 DIMM-el rendelkezik (foglalatonként 8), amelyekbe legfeljebb 512 GB DDR2 memóriát építhetünk.

A 7U magas rackelhető gépbe 8 darab 2,5 hüvelykes SAS diszk építhető, és 11 PCIe bővítőhellyel rendelkezik - ezeket külső dobozban tovább bővíthetjük. A ProLiant DL785 G6 legközelebbi ellenfele a Sun Fire X4600, amely azonban hivatalosan nem fogad hatmagos Opteronokat, csak 4 diszk fér a házába, és kevesebb I/O-bővítőhellyel bír. A DL785 G6 műszaki paraméterei itt találhatóak.

A HP úgy tapasztalja, hogy az elmúlt időszakban jelentős érdeklődés mutatkozik a DL785 G6 gépek iránt, mivel több ügyfél is úgy döntött, hogy ezt választja ki konszolidációs platformként, és jellemző, hogy egyszerre több ilyen gép vásárlásával váltanak ki mára elavult nagygépes parkokat, tipikusan SPARC/Solaris rendszereket. A HP kínál migrációs és műszaki támogatást is a Solaris futtatásához, így azok az ügyfelek, amelyek nem kívánnak operációs rendszert váltani, maradhatnak a Solaris mellett HP gépeken is, sőt vásárolhatnak Solaris-előfizetést is a HP-n keresztül.

A Solaris támogatása mellett a DL785 G6 immár 4-8 licences Windows Server 2008 R2 Datacenter opciókkal is rendelhető. A bővítők kínálatában megjelent az Emulex által gyártott 10 Gigabit Ethernet konvergens FCoE Storageworks adapter is, amellyel az egységesített LAN-on keresztül férhetünk hozzá a Fibre Channel SAN-hoz. Az Opteron-gépek kedveltek I/O-intenzív helyekre, ahol nagy mennyiségű hozzáférés és adatforgalom történik a diszkek és a hálózat irányában, mivel a foglalatok számával skálázódhat a processzorok I/O-kapacitása - fontos tudni, hogy a DL785 G6 gépben a HP csak 4 és 8 foglalatos konfigurációkat támogat.

A január 20-án kiadott új firmware lehetőséget teremt arra, hogy segítségével az iLO 2 menedzsmenten keresztül immár maximálhatjuk egy-egy szerver és szervercsoport teljes energiafelhasználását (Power Capping), ami fontos lehet a régebbi rendszereknek otthon adó szerverszobák betáplálási vagy hűtési megoldásainak korlátai miatt. Dinamikus allokációra a szerverek közt sajnos gyárilag nincs lehetőség a DL785 G6-tal, ehhez extra központi szoftveres vezérlőszkript szükséges. Szintén lehetőség adódik a fogyasztás mérésére, amivel könnyebben azonosíthatjuk a nagy fogyasztókat, és kalkulálhatunk energiahatékonyságot és költségeket.

A HP továbbá több új megoldáscsomagot is készített a gép által megcélzott területekre, így például a komplett szoftverréteget felölelő SAP ERP megoldást Novell SLES platformon, Oracle Database futtatására konfigurált gépet, Red Hat virtualizációs megoldást szerverkonszolidációhoz, Solaris-csomagot migrálóknak - vagyis a dobozt a cég a vállalatok szívébe szánja.

\"\"

Venni, vagy nem venni?

Kérdéses persze, hogy mennyire érdemes most DL785 G6-ot venni, mikor mind az Intel, mind az AMD generációváltás előtt áll. Az AMD következő generációs platformja (Maranello, Socket G34) foglalatonként duplájára, akár 12-re fokozhatja a magok számát (Magny-Cours), azonban natívan  legfeljebb csak 4 foglalatot támogat majd, vagyis a rendszer abszolút teljesítménye valószínűleg nem fog drasztikusan változni a DL785 G6-hoz képest.

A 12 magos Opteron 6000 sorozat tagjai a megnövekedett magszám miatt várhatóan 20-30 százalékkal alacsonyabb órajelűek lesznek, viszont négy foglalat esetén nem jelentkezik a jelenlegi 8 foglalatos gépeknél fellépő skálázódási veszteség a foglalatok közötti linkek szűkössége miatt - ez a két hatás nagyjából kiegyenlíti majd egymást. Végeredményben az új Opteron rendszerek kétségtelenül olcsóbbak lesznek, és később felfejleszthetőek majd a következő generációs mikroarchitektúrával, ezek az előnyök azonban a gyakorlatban kevésnek bizonyulhatnak a kiváráshoz, ha valakinek most kell racionalizálnia. Hogy pontosan mikortól lesznek elérhetőek a következő generációs Opteron-masinák, nem tudni, az AMD már szállítja a chipeket partnereinek, így közel lehet a megjelenés.

Az Intel szintén heteken belül, március végén mutatja be a skálázódó Xeonok új generációját, amely hatalmas előrelépéssel kecsegtet. A Nehalem-EX, avagy Beckton kódnéven ismert nyolcmagos, magonként két párhuzamos szálat (Hyper-Threading) végrehajtó chip a már kétutas Xeonoknál is megismert QuickPath linkekre és integrált memóriavezérlőkre alapozva akár 8 foglalatig is képes skálázódni mindenféle további alaplapi logika nélkül, foglalatonként 16 DDR3 DIMM-et fogad legfeljebb, így 128 DIMM foglalattal és 16 GB DDR3 modulokkal legfeljebb 2 terabájt memóriakapacitást támogat ekkor.

Az IBM ennél is tovább megy a CeBIT-en bemutatott System x5 generációval, amely lehetővé teszi, hogy egy 96 DIMM-es bővítőmodullal egészítsük ki a rendszerünket, amivel 2,5 terabájt memóriakapacitást érhetünk el egy négyutas, és 3,5 terabájt kapacitást egy nyolcutas rendszer esetében. A legtöbbek számára azonban nagy előnye lehet, hogy a 96 extra DIMM foglalatnak köszönhetően több olcsóbb modul felhasználásával érhetünk el egy adott memóriakapacitást, ami jelentős megtakarítási lehetőség. A HP és mások egyelőre nem prezentálták következő generációs szervereiket.

Még legalább egy negyedév azonban, mire a szervergyártóktól valóban széles körben elérhetőek lesznek a Nehalem-EX processzorokat alkalmazó rendszerek, vagyis még 3-4 hónap, mire a tömeges szállítások megindulnak. Továbbá éppen a fenti előnyeik miatt hasonló méretben jelentősen drágábbak is lesznek, mint egy jelenlegi DL785.

Ez utóbbit azonban természetesen bőven ellensúlyozhatja a foglalatonként és magonként leadott teljesítmény, amely révén spórolhatunk, ha processzoralapú licenceket alkalmazó drága szoftverek használunk vagy tervezünk bevezetni - például 8 foglalat és 48 mag helyett csak 4 foglalatra és 32 magra kell licenceket aktiválnunk. Éppen emiatt azoknak, akiket nem sürget az idő, érdemes lehet megvizsgálni az új IBM Power7-gépeket, valamint megvárni a négymagos Itaniumokra épülő szervereket a HP, a Bull és a Fujitsu részéről. Mint mindig, most is igaz a mondás: attól függ...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról