Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bemutatkozott az ASUS első e-bookja

Koi Tamás, 2010. március 03. 12:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A 2010-es CeBIT-en bemutatkozott az ASUS első elektronikus könyvolvasója, a DR-900, mely utat nyithat a cég számára a nagy növekedés előtt álló piac felé.

A DR-900-ról a nyilvánosságra hozott részletek alapján kijelenthető, hogy - árától függően - ütőképes konkurenciája lehet az Amazon népszerű könyvolvasójának, a Kindle DX-nek. A 9 hüvelykes E-Ink kijelzővel ellátott e-bookban minden benne lesz, ami egy ilyen hardvertől elvárható, más kérdés, hogy milyen tartalomszolgáltatást tud - ha egyáltalán - a sorozat mögé állítani a tajvani gyártó.

Az elektronikus könyvolvasók piaca még a legóvatosabb szakértői jóslatok szerint is duplájára nőhet idén. Az e-bookok olvasására alkalmas eszközökből tavaly becslések szerint nagyjából négymillió talált gazdára, nagy részüket a piacot vezető Amazon, illetve a Sony gyártotta. A piaci sikerekhez az Amazon példájából kiindulva ugyanakkor egyelőre elengedhetetlennek látszik a megfelelő tartalomterjesztési modell is, ezt pedig a kisebb ázsiai gyártók, vagy a szegmens új szereplői többnyire nem, vagy jelentős korlátokkal tudják csak megvalósítani.

Az ASUS első, hivatalosan is bejelentett e-könyvolvasója Wi-Fi rádiót és opcionálisan 3G-s modemet is tartalmaz majd, 1024x768 pixeles felbontású kijelzőjén pedig a népszerű szövegfájlokat (beleértve a PDF-eket) tudja majd megjeleníteni. A 4 gigabájt memóriával (ez SD-kártyával tovább bővíthető) ellátott, vékony könyvolvasó egy akkumulátor-feltöltéssel tízezer lapozást képes végezni, ami átlagban 250 oldalas kiadványokkal számolva 40 elektronikus könyv kiolvasásához elegendő.

Az ASUS új e-book termékcsaládjáról január elején, nem sokkal a CES után szivárogtak ki az első információk, de Las Vegasban egyetlen e-könyvolvasót sem állított ki a cég. Akkor az OLED-es DR-570 és a DR-900-hoz kísértetiesen hasonlító DR-950 érkezéséről szóltak a meg nem erősített hírek. Úgy tudjuk, hogy utóbbi két típus nem fedi egymást, azt ugyanakkor egyik könyvolvasóról sem tudni, mikor és milyen árfekvéssel jelenhetnek meg a nemzetközi és a magyar piacon.

Az ASUS először tavalyi CeBIT alkalmával mutatott be a nagyközönségnek e-könyvolvasó koncepciót, a kétoldalas, formátumában éppen ezért a könyvekre jobban hasonlító eszközről később a cég első embere azt nyilatkozta, hogy egy teljes termékcsaládból álló portfólió része lesz. Az Eee márkajelű számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközök táborába tartozó könyvolvasóknak a vállalat korábbi tervei szerint már tavaly a boltokba kellett volna kerülniük.

A most bemutatott modellről egyértelműen kiderül, hogy nem az Eee termékcsaládba szánja a gyártó.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.